Noi măsuri dure în Belgia! Se închid cafenele și restaurantele! De acum toți locuitorii trebuie să respecte  reguli mai dure. Măsurile se vor aplica, începând de luni, pentru o perioadă de patru săptămâni. Mai mult decât atât, va avea loc o carantină de la miezul nopții până la 5 dimineață pentru a stopa răspândirea noului coronavirus de tip SARS-CoV-2 care se întinde rapid, a anunțat vineri seară premierul Alexander De Croo după o ședința de criză guvernamentală, transmite AFP.

”Săptămâna după săptămâna, cifrele se dublează, se ridică (…) este o creștere exponențială”, a explicat oficialul liberal, în contextul în care Belgia este una dintre țările europene cele mai afectate de pandemie (peste 10.300 de morți).

Pentru a ”evita cel mai rău” lucru, el a anunțat o serie de noi restricții asupra vieții sociale, dintre care cea mai dură este închiderea totală a sectorului Horeca, timp de patru săptămâni, începând de luni, 19 octombrie. O evaluare a măsurii va avea loc la jumătatea perioadei, a spus De Croo.

Până acum, închiderea cafenelelor a vizat doar regiunea Bruxelles-ului și a durat până la începutul lunii noiembrie. De luni însă, măsură este extinsă la întreagă țară.

În plus, vânzarea alcoolului va fi interzisă începând cu ora 20:00 și orice ieșire pe drumul public va fi interzisă între miezul nopții și ora 05:00. Această măsură este menită să împiedice petrecerile private.

Cei care locuiesc în Belgia le este încă permis să invite patru persoane acasă cu condiția să respecte măsurile de restricție, dar așa-numitul contact ”apropiat” (fără masca) este acum limitat la o singură persoană în afară casei.

Din punctul de vedere al ministrului Sănătății, Frank Vandenbroucke, situația din Belgia ”este extrem de gravă” din punct de vedere al sănătății.

De la debutul crizei pandemice și până acum, Belgia a înregistrat 191.959 de cazuri de infecție cu coronavirus și 10.327 de decese provocate de malaria respiratorie de Covid-19, ceea ce o face una dintre țările europene cele mai afectate de pandemie raportat la mărimea populației sale (11,5 milioane de locuitori).