Se pare că închiderea școlilor ar reduce rata de infectare la jumătate, iar cea mai bună opțiune individuală este interzicerea tuturor evenimentelor publice. Studiul Universității din Edinburgh a constatat că principalul defect al măsurilor de până acum a fost incapacitatea de a asigura conformitatea. Cercetătorii au descoperit că interzicerea evenimentelor publice a fost cea mai eficientă intervenție independentă, reducând rata cu 24% în patru săptămâni.

Cum a decurs studiul

Cercetătorii scoțieni au examinat o varietate de măsuri și moduri în care acestea, în mod individual sau în combinație cu alte opțiuni, pot reduce sau ridica rata de infecție. Analizând măsurile în mod individual, interzicerea evenimentelor publice a fost asociată cu cea mai mare reducere a ratei de infectare, reprezentând o reducere de 24% după 28 de zile.  Între timp, măsurile cel mai puternic asociate cu o creștere a ratei au fost ridicarea interdicțiilor privind adunările a peste 10 persoane, acestea aducând o creștere de 25% a ratei.

Ce s-a constatat

Constatările publicate în jurnalul The Lancet Infectious Diseases, se bazează pe o analiză de modelare, luând în considerare măsurile din 131 de țări. Autorul studiului, Harish Nair, a declarat că o combinație de măsuri ar fi cea mai bună abordare, pentru a reduce rata de transmisie pentru Covid-19. ,,Pe măsură ce experimentăm o renaștere a virusului, factorii de decizie politică vor trebui să ia în considerare combinații de măsuri pentru a reduce numărul de infectări.”, a spus acesta pentru DailyMail. El a afirmat că rezultatele pot fi folosite pentru a informa cu privire la introducerea sau ridicarea diferitelor restricții. Printre măsurile individuale luate în considerare se numără: închiderea școlilor, închiderea locurilor de muncă, interdicțiile pentru evenimente publice, limitarea la 10 persoane, închiderea transportului public, ordinele de ședere la domiciliu, limitele circulației interne și restricțiile de călătorie internațională.

Studiile anterioare au constatat că măsurile, inclusiv închiderea școlii, distanțarea socială și blocarea, ar putea reduce rata substanțial la aproape sau sub 1, dar acesta este primul studiu care a analizat efectele asupra ratei în urma relaxării acestor măsuri. Analiza a inclus 790 de faze din 131 de țări și a utilizat un model pentru a măsura asocierea dintre instituirea măsurilor și modificările în rata de infecție cu noul coronavirus.