În cadrul videoconferinței Profit Health.forum, Alexandru Rafila a dezbătut situația din spitale. Ministrul Sănătății susține că este nevoie de servicii medicale pentru toți pacienții, astfel încât aceștia să primească la timp un diagnostic, evaluare, dar și un tratament corespunzător.

De asemenea, el a mai precizat că nu trebuie făcute diferențe între bolnavii de COVID și pacienții cu alte patologii. Rafila a subliniat faptul că este nevoie de atenție astfel încât presiunea din spitale să scadă, iar pacienții să poată avea acces la tratamentul adecvat, indiferent de situație, menționând că nu se pot face diferențe între pacienți.

“Trebuie să ne asigurăm de funcţionalitatea serviciilor medicale în această perioadă şi aici lucrăm pentru dezvoltarea capacităţii serviciilor medicale ambulatorii, de la diagnostic, evaluare, tratament şi monitorizarea pacienţilor COVID în regim ambulatoriu ca să putem să scădem puţin presiunea pe spitale şi pacienţii cu alte patologii să aibă acces la spitale şi să fim extrem de precauţi când limităm accesul pacienţilor în spitale datorită situaţiei epidemiologice pentru că aici nu putem să considerăm că unii sunt mai importanţi decât alţii, toţi trebuie să beneficieze de servicii medicale, fie că sunt infectaţi, fie că au alte patologii, asta e un lucru la care lucrăm acum în mod direct, să găsim o soluţie pentru medicaţia administrabilă în ambulatoriu pentru infecţia cu noul coronavirus”, a afirmat ministrul Sănătăţii.

Alexandru Rafila, despre pacienții cu boli cronice

Totodată, ministrul a subliniat și faptul că este nevoie de soluții cât mai rapide pentru finanţarea corespunzătoare a programelor de sănătate pentru pacienţii cu boli cronice. În acest sens, Rafila a adăugat că una dintre prioritățile sale o reprezintă găsirea unui cadru care să stimuleze acordarea de servicii medicale preventive, medicina omului sănătos, dar şi pachetul de alte tipuri de investigaţii, astfel încât bolile să fie depistate la timp.

“Ne preocupă să găsim soluţii pentru finanţarea corespunzătoare a programelor de sănătate care se adresează pacienţilor cu boli cronice. De asemenea, una dintre priorităţile mele cel puţin este să găsim împreună cu organizaţiile profesionale ale medicilor în general, ale medicilor de familie în special, acel cadru care să stimuleze acordarea de servicii medicale preventive, medicina omului sănătos, dar şi pachetul de alte tipuri de investigaţii, screening, samd, care pot să prevină agravarea unor boli cronice sau să depisteze alte boli care au nevoie de alte tipuri de intervenţii”, a explicat Alexandru Rafila.