Preşedintele PSD nu este convins că abordarea este de a se construi opt spitale regionale sau doar patru, dar acest domeniu, al Sănătăţii, trebuie dezvoltat şi în mediul rural. Marcel Ciolacu a menţionat că luni ar putea avea loc prima şedinţă de coaliţie, iar aceste lucruri sunt „trecute pe lista de discuţii”.

Pandemia a schimbat abordarea

Întrebat dacă se vor construi cele opt spitale regionale în România, liderul PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, duminică seara, la Antena 3, că abordarea ar putea fi schimbată.

„Trebuie aceeaşi abordare ca şi la infrastructură şi în Sănătate. Am avut această discuţie, presupun că mâine avem prima şedinţă de coaliţie, fiecare dintre noi avem lucrurile acestea trecute pe lista de discuţii. Nu mai avem voie să nu facem. Nu ştiu dacă abordarea va fi de 8 spitale, acum, după această pandemie. Aştept specialiştii să ne spună dacă e bine să faceţi 8 spitale sau numai patru şi totuşi să vă întoarceţi şi la satul românesc şi să aibă lumea acces la sănătate. Pandemia ne-a arătat, totuşi filozofia s-a modificat puţin. Mi-aş dori ca Rafila, Cercel, oamenii din Sănătate să îşi dea cu părerea ce trebuie făcut”, a susţinut Marcel Ciolacu.

Preşedintele PSD a adăugat că, dacă există voinţă politică, aceasta trebuie pusă în aplicare.

„La Cluj am înţeles că nu ştiu ce probleme sunt cu terenul, la Craiova au găsit nu ştiu ce conductă şi se chinuie de doi ani pentru avize de a se monta conducta, la autostradă la Timişoara trecea nu ştiu ce urs care nu există ursul acolo. Ai o voinţă politică, pune-o în aplicare”, a declarat Marcel Ciolacu.

Spitalele regionale, prioritate pentru Guvern

Europarlamentarul Corina Crețu spunea la sfârșitul lunii trecute că o prioritate a Guvernului ar trebui să fie stabilirea exactă a beneficiarului celor trei spitale regionale din ţară, din Cluj-Napoca, Iaşi şi Craiova, şi să se treacă urgent la construirea lor.

„În exerciţiul financiar 2014-2020, unde au figurat iniţial aceste spitale regionale, Guvernul României solicitase ca beneficiar să fie Ministerul Sănătăţii şi, având în vedere tensiunile din ţară, autorităţile locale au solicitat, cât eram eu comisar european, să le preia ele. Dar pe acel exerciţiu financiar nu era posibilă realizarea acestui transfer. Acum, banii pentru spitalele regionale sunt deja aprobaţi şi transferaţi către Guvernul României, rămânând în continuare beneficiar Ministerul Sănătăţii. Propunerea mea, având în vedere experienţa pe care o am, atât cu toate celelalte ţări, dar şi cu România, este ca acum, când se negociază programele operaţionale 2021-2027, vor fi 8 programe regionale, dacă Guvernul României decide, împreună cu autorităţile locale, poate schimba beneficiarul”, a declarat Corina Creţu.