Rogobete: Medicul care lipsește din spitalul public riscă să fie concediat

Ministrul Sănătății, Alexandru Rogobete, a declarat marți, la Antena 3, că medicii care nu își respectă programul de lucru în spitalele publice riscă să li se desfacă contractul de muncă, subliniind necesitatea respectării stricte a programului și respingând ideea ca personalul medical să opteze între activitatea în sistemul public și cel privat.

„Eu am cerut tuturor şi cer şi acum la fel de ferm şi de public respectarea programului de lucru la spitalul public. Am spus că nu sunt de acord ca medicul să aleagă între public şi privat, nu sunt de acord cu această abordare, însă fiecare este liber să lucreze la privat, dar după programul de lucru.

Pentru această măsură se lucrează deja în Ministerul Sănătăţii şi probabil săptămâna viitoare se va publica actul normativ care reglementează această situaţie”, a declarat Rogobete, în replică la acuzațiile potrivit cărora ar „amenința” medicii privind programul.

Managerii de spital vor avea instrumente administrative suplimentare

Ministrul afirmă că managerii de spitale vor beneficia de mai multe pârghii administrative pentru a ține sub control situațiile în care medicii nu respectă programul de lucru.

Rogobete subliniază că, deși fenomenul nu este unul răspândit la nivelul întregului sistem, există cazuri izolate care afectează atât accesul pacienților la servicii medicale, cât și moralul personalului care își respectă cu strictețe obligațiile, unii dintre aceștia efectuând numeroase ore suplimentare pentru a acoperi lipsa de personal.

„Acest fenomen, să nu fiu înţeles greşit, nu este unul generalizat peste tot şi nu vreau să se înţeleagă greşit. Există medici excepţionali în România care vin noaptea de acasă, care fac mai multe gărzi decât prevede normativul pentru că nu se poate acoperi, din păcate, astfel linia de gardă.

Există medici care stau peste program zeci de ore, dacă ar fi să calculăm, sute de ore la finalul lunii.

Dar există şi excepţii care nu ne fac bine, pentru că aceste excepţii, pe de o parte afectează pacientul, care nu are acces la servicii medicale şi pe de altă parte frustrează personalul medical de bună credinţă, care stă la program şi care stă şi peste program”, a ținut să precizeze el.

Alexandru Rogobete
SURSA FOTO: Inquam Photos, Sabin Cîrstoveanu

Criterii de performanță pentru manageri și șefi de secție

Autoritățile pregătesc implementarea unor criterii de performanță pentru managerii de spitale, iar, ca element de noutate, și pentru șefii de secție, aceștia urmând să fie responsabili de rezultatele echipelor medicale pe care le coordonează.

„Intenţia mea este să introducem criterii de performanţă pentru managerul de spital şi, suplimentar, ca noutate vom introduce criterii de performanţă pentru şeful de secţie, şef de secţie care va răspunde de performanţa echipei medicale pe care o coordonează”, transmite ministrul Sănătății.

Rogobete a mai anunțat că a avut o întâlnire cu reprezentanții spitalelor private și că va continua consultările cu marii jucători din domeniu.

„Avem câteva obiective deja stabilite. Primul şi cel mai important este recâştigarea încrederii într-un parteneriat corect între public şi privat. Parteneriat pe care şi-l doresc aceşti reprezentanţi.

Şi pe de altă parte vom regândi modul de realizare al contractelor de colaborare dintre public şi privat sau mai bine spus dintre privat şi public. (..) Dacă vom identifica situaţii în care medicul nu-şi respectă programul la public, se va ajunge la desfacerea contractului de muncă.”

Ministrul Sănătății a mai punctat că proiectul de act normativ privind reglementarea programului medicilor din spitalele publice va fi publicat „probabil săptămâna viitoare”.