Potrivit șefului DSU, pacientul nu venea dintr-o zonă de risc, respectiv dintr-o ţară afectată de coronavirus.

„Persoana a venit din altă ţară decât Italia. Ştim că a venit din Israel, nu este un secret, care este o ţară mai puţin afectată. Ancheta epidemiologică va stabili ce s-a întâmplat. Acesta este motivul pentru care colegii de la Gerota l-au luat ca şi caz total în afara definiţiei de caz, pentru că definiţia de caz este să vii dintr-o zonă serios afectată (…) şi Israel nu este printre aceste ţări. Dar acum trebuie să se stabilească dacă a fost posibilă infecţia de acolo, că sunt câteva cazuri, poate în avion, poate în altă parte, ancheta epidemiologică va stabili. Medicii nu au suspicionat acest lucru, nefiind sub definiţia de caz, că altfel însemna să testezi absolut fiecare caz. Deci, la un moment dat, după discuţii cu un coleg de la Spitalul “Matei Balş”, dar aceste informaţii trebuie verificate, am înţeles că s-a făcut iniţial un test de gripă negativ şi atunci cineva a recomandat să facă şi testul COVID şi atunci s-a făcut”, a declarat Arafat la Parlament.

S-a declanșat o anchetă

Șeful DSU a adăugat că spitalul a fost închis şi a început o anchetă epidemiologică efectuată de specialişti de la MAI.

„Se stabilesc contacţii care sunt în risc şi contacţii respectivi sunt testaţi şi, bineînţeles, după asta intră în autoizolare”, a adăugat secretarul de stat în MAI.

De asemenea, secretarul de stat în MAI Bogdan Despescu a anunţat, marţi, că Poliţia a deschis dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de comunicare sau răspândire prin orice mijloace de date şi informaţii false în cazul bărbatului de la Spitalul „Dimitrie Gerota” din Capitală, depistat pozitiv cu noul coronavirus, informează agerpres.