Raed Arafat a precizat că rata de infectare este mai mare față de cifrele oferite de către Grupul de Comunicare Strategică. Șeful DSU a subliniat că există persoane care prezintă simptomele specifice infectării cu COVID-19 dar dare evită să se testeze.

“Toată lumea a zis că există un număr de cazuri în toată ţara peste numărul raportat, care nu ştim cât este, dar care există pentru că există testele rapide şi oamenii nu le raportează pe toate.

Acest lucru s-a recunoscut întotdeauna. Nimeni nu a zis că numărul cazurilor este fix numărul care este raportat pentru că este imposibil să fie aşa. Sunt oameni cu simptome uşoare care nu se testează şi au virusul.

Sunt asimptomatici care au virusul şi care nici nu ştiu că îl au şi îl răspândesc şi care nu se testează. Şi sunt cei care se testează cu testele atigenice rapide şi cu testele PCR, unde vedem cine este negativ, cine este pozitiv şi se raportează.

Este aproape imposibil să obţinem raportările pe cazurile care se fac acasă, decât dacă omul este conştiincios, pune mâna pe telefon şi spune că s-a testat şi este pozitiv şi atunci ajunge să fie raportat”, a declarat Raed Arafat.

Raed Arafat a vorbit și despre nunți și botezuri

Secretarul de stat în cadrul Ministerului Apărării Interne a declarat că botezurile și nunțile rămân interzise. În plus, acesta a specificat că, în cazul în care rata incidenței crește din nou, relaxarea va fi amânată și se vor lua măsurile necesare.

“Botezuri, nunți… rămân interzise! Nici nu intrăm în această discuție (…) Dacă se va observa că începe o creștere și începe din nou să crească incidența în București, această măsură poate să fie automat inversată și închis totul din nou. Așa cum a relaxat, poate să închidă, dacă crește incidența!”, a mai precizat Raed Arafat.

Coronavirus 24 ianuarie

Amintim că, în urmă cu puțin timp, Grupul de Comunicare Strategică a trimis bilanțul coronavirus la nivel național pentru data de 24 ianuarie 2021.

Potrivit informațiilor GCS, au fost confirmate 711.010cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). 653.125 depacienți au fost declarați vindecați.

În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 1.816 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv.

Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 471 de persoane au fost reconfirmate pozitiv.

Până astăzi, 17.776de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat.

Sursa foto: INQUAM Photos, Alexandru Busca