Aflat la Antena 3, Raed Arafat a fost întrebat de ce au fost școlile închise dacă doar 1% dintre elevi au fost găsiți pozitiv pentru coronavirus. Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență a declarat că doar de atâția se știe.

Secretarul de stat în MAI a subliniat că a găsit un studiu din Statele Unite ale Americii care arată că, în general, copiii sunt asimptomatici și că în cazul României se știe că doar 1% dintre elevi au avut febră.

„Pentru ca de ei stim. Am gasit un studiu din SUA care spune de transmiterea asimptomaticilor. Copiii in mare parte sunt asimptomatici. Noi stim doar de 1% ca au avut febra.”, a spus Raed Arafat în direct la Antena 3, duminică seara.

Școala online este soluția

Ulterior, secretarul de stat în MAI, Raed Arafat, a declarat că școala online este o soluție pentru a reduce contactul și mobilitatea. Mai mult decât atât, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență a mai spus că totul este îndreptat spre aceste două lucruri.

”Decizia privind educatia online este o solutie pentru a reduce contactul si mobilitatea. Totul e indreptat spre aceste doua lucruri, trebuie redus contactul, trebuie redusa mobilitatea”,  a mai spus acesta duminică seara.

Școala fizică a fost suspendată până la finalul anului 2020

Ministrul Educației, Monica Anisie, a dat undă verde documentului care prevede ca școala fizică să fie suspendată până la 31 decembrie 2020.

În preambulul actului normativ Guvernul motivează urgența prin faptul că neluarea deciziei “poate genera disfuncționalități majore cu efecte negative asupra bunei desfășurări a activităților din sistemul național de învățământ, dar și asupra elevilor”.

OUG 192 modifică Legea 55/2020, iar articolul 38 are un nou alineat care prevede: „În perioada noiembrie 2020-31 decembrie 2020, prin excepție de la prevederile alin. (1), prin ordin al ministrului educației și cercetării, în baza hotărârii Comitetului Național pentru Situații de Urgență și analizei situației epidemiologice la nivel național, se pot dispune suspendarea activităților care impun prezența fizică a antepreșcolarilor, preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ și continuarea activităților didactice în sistem on-line”.

Sursă foto: INQUAM/George Călin