Persoanele care au avut noul coronavirus, dar au fost asimptomatice par să piardă anticorpii detectabili mai devreme decât persoanele care au prezentat simptome Covid-19, potrivit unuia dintre cele mai mari studii de acest gen din Marea Britanie, publicat marți. Constatările Imperial College London și Ipsos Mori, o importantă firmă de cercetare, sugerează, de asemenea, că pierderea anticorpilor a fost mai lentă la persoanele cu vârsta cuprinsă între 18 și 24 de ani, comparativ cu cei cu vârsta de 75 de ani și peste.

Totodată, mostre de la sute de mii de oameni din Anglia prelevate între mijlocul lunii iunie și sfârșitul lunii septembrie au arătat că prevalența anticorpilor virusului a scăzut cu mai mult de un sfert. Cercetarea, comandată de guvernul britanic și publicată marți de Imperial, indică faptul că răspunsul imun al oamenilor la Covid-19 se reduce în timp după infecție. James Bethell, viceministru al sănătății, a numit acest studiu „o piesă critică de cercetare, ajutându-ne să înțelegem natura anticorpilor Covid-19 în timp”

Oamenii de știință implicați au avertizat că nu se știe prea multe despre răspunsul anticorpilor pe termen lung al oamenilor la virus. „Rămâne neclar ce nivel de anticorpi de imunitate se oferă sau pentru cât timp această imunitate durează”, a declarat Paul Elliott, de la Imperial’s School of Public Health.

Cum s-a desfășurat studiul

Studiul a implicat 365.000 de adulți selectați aleatoriu, cărora le-au fost prelevate la domiciliu câte trei seturi de teste pentru anticorpii noului coronavirus între 20 iunie și 28 septembrie.  Rezultatele au arătat că numărul persoanelor cu anticorpi a scăzut cu 26,5% în aproximativ trei luni. Acest lucru a însemnat că proporția populației britanice cu anticorpi a scăzut de la 6% la 4.4%, potrivit studiului. Declinul a coincis cu scăderea dramatică a virusului în Anglia și în restul Marii Britanii, după o închidere națională de luni de zile, care a fost relaxată, apoi, în timpul verii.

Cu toate acestea, cercetarea a constatat că numărul de lucrători din domeniul sănătății care au fost testați pozitiv pentru anticorpi nu s-a modificat în timp, reflectând expunerea repetată sau inițială mai mare la virus.  „Acest studiu foarte mare a arătat că proporția de persoane cu anticorpi detectabili scade în timp”, a declarat Helen Ward, unul dintre autorii principali. „Nu știm încă dacă acest lucru va lăsa aceste persoane la risc de reinfecție cu virusul care cauzează Covid-19, dar este esențial ca toată lumea să continue să urmeze restricțiile pentru a reduce riscul pentru ei înșiși și alții”, s-a declarat pentru AFP.