Ce se întâmplă cu organismul tău dacă mergi la culcare mai devreme. Cercetătorii au analizat obiceiurile de somn și exercițiile fizice ale a 19.963 de adulți care au acceptat să poarte dispozitive biomedicale la încheietura mâinii pentru a-și urmări activitatea.

Datele s-au colectat de la 5.995.080 de „nopți-persoană” și au permis experților să observe dacă mersul la culcare mai devreme este corelat cu alte obiceiuri, conform Inc.com.

Ce se întâmplă în organismul tău dacă mergi la culcare mai devreme

Cu cât oamenii se culcau mai devreme, cu atât era mai probabil să se angajeze în activitate fizică moderată până la viguroasă a doua zi, au observat autorii studiului.

Cei care se culcau la ora 21.00 i-au depășit pe adulții care se culcau în mod obișnuit la ora 23.00, făcând cu aproximativ 15 minute mai multă activitate fizică decât colegii lor.

Cercetătorii au stabilit, de asemenea, că, dacă oamenii care în mod normal se culcau târziu, începeau să meargă la culcare mai devreme, activitatea lor fizică creștea semnificativ.

Un studiu din 2017 sugerează că persoanele care se angajează în niveluri ridicate de activitate fizică (definită ca „angajarea în 30 de minute de jogging pentru femei sau 40 de minute de jogging pentru bărbați timp cinci zile pe săptămână”) au obținut beneficii pentru sănătate care se ridică la un „avantaj de îmbătrânire biologică de nouă ani”.

Implicații semnificative pentru sănătatea publică

„Aceste perspective au implicații semnificative pentru sănătatea publică”, a spus autorul principal al studiului, dr. Josh Leota de la Școala de Științe Psihologice de la Universitatea Monash din Australia.

„În loc să promoveze doar somnul și activitatea fizică, campaniile de sănătate ar putea încuraja ora de culcare mai devreme pentru a promova stiluri de viață mai active”, a explicat el.

Creați o rutină relaxantă înainte de culcare

Stabiliți o rutină liniştitoare înainte de a vă culca, pentru a semnala corpului că e timpul să vă relaxaţi. Aceasta ar putea include activități precum lectura, o baie caldă sau practicarea tehnicilor de relaxare, cum ar fi notarea gândurilor.

Deși o ațipeală poate fi benefică, evitați somnul lung sau neregulat, mai ales târziu în timpul zilei, deoarece poate perturba programul de somn pe timp de noapte. Cei cu insomnie nu ar trebui să doarmă deloc înainte de ora obișnuită de culcare.