Un obicei pe care toți îl avem înainte de culcare ne poate afecta sănătatea. Este adevărat că toate aceste obiceiuri pot avea un impact negativ asupra inimii, dar, potrivit cardiologilor, un alt obicei comun înainte de culcare ar trebui evitat.

Acest obicei ne poate afecta sănătatea inimii

„Cel mai dăunător obicei înainte de culcare pe care îl observ că afectează sănătatea inimii pacienților este consumul meselor copioase, în special cele bogate în carbohidrați rafinați sau alimente procesate, în decurs de o oră înainte de somn.

Aici intră chipsuri, fursecuri sau mâncarea la pachet pentru o «masă la miezul nopții»”, spune dr. Aaron J. Feingold, președintele departamentului de cardiologie de la Spitalul Universitar JFK și președintele Grupului de Cardiologie Raritan Bay, citat de Parade.com.

Dr. Thomas Kim, directorul medical din cadrul Departamentului de Cardiologie de la Spitalul Providence St. Joseph din Orange County, California, susține, la rândul său, că mâncatul cu o oră înainte de culcare poate duce la creșterea colesterolului și a nivelului ridicat de zahăr din sânge.

„Mesele copioase aproape de ora de culcare ar trebui evitate, deoarece carnea și grăsimile sunt greu de digerat. De asemenea, pot duce la creșterea în greutate și la creșterea colesterolului”, spune dr. Kim. El adaugă că o cină mâncată prea târziu poate agrava și refluxul acid.

Mâncatul seara, târziu, perturbă ritmul circadian

El adaugă că mâncatul seara, târziu, înainte de culcare, perturbă și ritmul circadian.

„Când mâncăm în mod constant târziu, practic derutăm ceasul intern al corpului”, spune el, adăugând că acest lucru poate duce la creșterea în greutate.

Deși suntem tentați să credem că digestia alimentelor are un impact doar asupra sistemului digestiv, dr. Feingold susține că impactul este mult mai mare:

„Când mâncăm cantități mari de alimente aproape de ora de culcare, sistemul cardiovascular trebuie să lucreze suplimentar. Digestia necesită un flux sanguin crescut către organele digestive, ceea ce înseamnă că inima trebuie să pompeze mai intens pentru a redistribui sângele în tot corpul.”

Perturbarea ritmului circadian duce la un somn prost

Întrucât mâncatul târziu perturbă ritmul circadian, poate îngreuna somnul – un alt aspect dăunător sănătății inimii.

„Somnul insuficient este direct legat de hipertensiunea arterială, ritmurile cardiace neregulate și inflamație crescută în tot corpul. Privarea cronică de somn poate crește nivelul de cortizol, ducând la o creștere susținută a tensiunii arteriale și a ritmului cardiac”, dezvăluie dr. Feingold.

Nu mâncați cu 90 de minute înainte de culcare!

Pentru a evita aceste efecte negative, el recomandă oprirea consumului de alimente cu 90 de minute înainte de culcare.

„Dacă trebuie să consumați ceva înainte de culcare, optați pentru o porție mică de alimente care promovează somnul și sănătatea inimii, cum ar fi o mână de nuci nesărate, cireșe – care sunt o sursă naturală de melatonină – sau un ceai din plante precum mușețelul”, spune el.

Alt obicei dăunător sănătății inimii

Mâncatul prea aproape de ora de culcare nu este singurul obicei care poate avea un impact negativ asupra inimii. Dr. Maged Amine, cardiolog la Spitalul Metodist Willowbrook din Houston, spune că utilizarea ecranelor (fie că este vorba de telefon, computer, televizor sau tabletă) înainte de culcare este, de asemenea, dăunătoare.

„Lumina albastră emisă de ecrane poate perturba producția naturală de melatonină a organismului, îngreunând adormirea și menținerea somnului. Obiceiurile de somn nesănătoase pot contribui la creșterea tensiunii arteriale și la creșterea riscului cardiovascular”, explică el.

În timpul somnului, ritmul cardiac și tensiunea arterială scad

Dr. Amine explică faptul că, în timpul somnului, ritmul cardiac și tensiunea arterială scad, ceea ce oferă sistemului cardiovascular șansa de a se odihni. Dar atunci când somnul este perturbat continuu, sistemul cardiovascular nu are această șansă de a se recupera.

Studiile au arătat că o calitate slabă a somnului este legată de o probabilitate mai mare de hipertensiune arterială și aritmii cardiace.