Deși este cunoscut ca un sfânt bun, viața sa a fost marcată de încercări. A fost ispitit de diavol să-și ucidă părinții, dar s-a căit și i-a cerut lui Dumnezeu puterea de a învinge răul. Drept răspuns, Dumnezeu i-a dăruit un car tras de cai albi, care l-a făcut puternic și biruitor.

Tradiții și superstiții de Sfântul Ilie

Potrivit tradiției, Sfântul Ilie a trăit cu peste 800 de ani î.Hr., în ținutul Tesvi din Galaad, pe vremea împăratului Ahab, într-o familie de preoți. Tatăl său, Sovac, a avut o viziune în care oameni în veșminte albe îl înveleau pe Ilie în haine de foc și îi dădeau să mănânce o flacără, semn că a fost ales pentru slujirea profetică.

Credința populară spune că, atunci când tună, Sfântul Ilie pleacă la vânătoare de demoni. Fulgerul cade acolo unde se ascunde un demon, iar zgomotul este provocat de roțile carului său și de viteza cu care acesta străbate cerul. Din cauza puterii imense primite pentru a lupta împotriva răului, Sfântul Ilie ajungea să zguduie tronul lui Dumnezeu. Pentru a-l opri, Dumnezeu i-a luat puterea dintr-o mână și dintr-un picior.

În această zi, se consumă primele roade ale verii, precum merele și nucile, care nu se mănâncă înainte de această dată. Se crede că nerespectarea tradiției atrage grindina asupra pomilor.

Femeile aduc la biserică busuioc, pe care îl așază la icoane, și pregătesc pachete cu fructe, apă, flori și alte roade pentru sufletele copiilor morți înainte de vreme. Totodată, se împart bunuri pentru pomenirea celor trecuți la cele veșnice.

Oamenii nu trebuie să lucreze pentru a evita tunetele, fulgerele și grindina

De Sfântul Ilie, oamenii nu trebuie să lucreze pentru a evita tunetele, fulgerele și grindina. În case se păstrează ramuri de salcie, considerate apărătoare împotriva trăznetelor. Pentru a se feri de farmece, oamenii își fac semnul crucii, deoarece, conform tradiției, Sfântul lovește totul în afară de lucrurile cu cruce nouă.

Dacă în această zi plouă, recoltele vor fi afectate și roadele pomilor se vor strica. În schimb, plantele medicinale culese pe 20 iulie au puteri mai mari. De asemenea, în unele zone, se culeg în zori plante de leac stropite cu sânge de cocoș tăiat deasupra lor, iar berbecii se duc la berbecar.

Există credința că, dacă ploaia cade pe 20 iulie, aceasta va continua timp de 20 de zile. Dacă tună, merele și alunele vor fi viermănoase.

religie credinta biserica ortodoxa
SURSA FOTO: Unsplash – Andriy Tod

Numele sărbătorite în această zi

Numele sărbătorite în această zi sunt: Ilie, Ilinca, Lică, Iliuță, Ilia, Lia, Elias, Eliana, Eliade, Ilieș, Iliuș, Iliev, Liana.

În această zi nu se lucrează, din teama pagubelor cauzate de trăznete și grindină. De asemenea, nu se recoltează înainte de a fi binecuvântate roadele și nu se încalcă obiceiurile legate de pomeniri și rugăciuni.

Rugăciune către Sfântul Ilie

În această zi, creștin ortodocșii de pretutindeni rostesc următoarea rugăciune:

„Preamărite și preaminunate proorocule al lui Dumnezeu, Ilie, care ai luminat pe pământ cu viața ta îngerească, cu râvna ta fierbinte către Dumnezeu Atotțiitorul, cu semnele și cu minunile tale, și cu marea lui Dumnezeu bunăvoință față de tine, fiind ridicat la cer cu trupul într-un car de foc; învrednicindu-te a vorbi cu Dumnezeu pe Muntele Taborului, în timpul schimbării Lui la față, acum sălășluind în locașurile raiului și stând în fața tronului Împăratului ceresc, auzi-ne pe noi păcătoșii și nevrednicii, care în ceasul acesta stăm în fața sfintei tale icoane, și cu umilință alergăm către mijlocirea ta.”

Sfântul Ilie rămâne o sărbătoare importantă pentru credincioșii ortodocși, care îi cer sănătate, pace sufletească și ajutor în viață.