Anunț extrem de important al ministrului Educației. Focarul de noua tulpină Covid 19 descoperit sâmbătă într-o unitate de învățământ complică și mai mult redeschiderea școlilor.

În prezent, DSP are în atenție cu atenție situația de la școala din Sctorul 2 în care a fost descoperit focarul.

Anunț extrem de important al ministrului Educației. Vom avea săptămâna viitoare răspunsul

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat duminică, după apariția unui posibil focar noua tulpină de SARS-COV-2 într-o școală din București, că DSP are în vedere acest caz și se așteaptă rezultatele secvențierii genomice.

“Au fost efectuate teste PCR pentru cei patru angajați ai școlii, celelalte cinci persoane au fost testate cu teste rapide. Specialiștii din DSP, INSP și Ministerul Sănătății au în atenție această situație care este îngrijorătoare.

Sunt convins că se va întâlni și grupul tehnico-științific din CNCSU, s-a luat deja decizia închiderii școlii și partea de secvențiere genomică, pentru a confirma dacă este vorba de noua tulpină britanică, durează câteva zile, vom avea săptămâna viitoare acest răspuns. Până atunci, DSP are în atenție cu atenție această situație de la Școala Gimnazială nr.28 din Sectorul 2”, a declarat Sorin Cîmpeanu la Digi24.

Exclude scenariul hibrid

Acesta a precizat că se dorește în continuare redeschiderea școlilor în data de 8 februarie, însă decizia finală va fi luată pe 2 februarie, așa cum a fost anunțat.

”Interesul major pentru deschiderea școlilor se păstrează. Aceste lucruri vor face parte dintr-o analiză permanentă care se va încheia cu o decizie în data de 2 februarie.

Interesul major pentru deschiderea școlilor se păstrează, cei îndreptățiți cu competență în domeniul sanitar fiind foarte atenți la aceste evoluții”, a spus Cîmpeanu.

Sorin Cîmpeanu exclude din nou posibilitatea ca elevii să revină în școli într-un scenariu hibrid, pe care-l numește ineficient.

Nu au călătorit recent în străinătate

Vineri, doi bucureșteni au fost confirmați ca fiind infectați cu varianta superinfecțioasă a virusului, autoritățile au făcut anchetă epidemiologică și au constatat că 9 dintre cei 10 contacți ai unuia dintre cei doi bucureșteni sunt și ei infectați.

DSP așteaptă acum rezultatele secvențierii genomice pentru a confirma cu certitudine dacă e vorba despre noul virus și în cazul acestora.

Potrivit autorităților, niciuna dintre persoanele descoperite ca infectate, inclusiv cei 4 angajați ai școlii din Capitală, nu a călătorit recent în străinătate, așadar am putea vorbi despre o transmitere comunitară a noii tulpini, dacă se confirmă.

Sursă foto: INQUAM Photos, George Călin.