Un fost director al Institutului Cantacuzino din Capitală, prof. dr. Viorel Alexandrescu, a vorbit despre posibilitatea ca noul coronavirus să fie un virus creat în laborator, aşa cum se tot vehiculează în unele medii, dar şi despre procesul de dezvoltare a unui vaccin.

Cu toate că vaccinul a fost dezvoltat foarte rapid, profesorul Alexandrescu explică faptul că totul este perfect normal, având în vedere că s-a realizat sub presiunea urgenţei reprezentată de această pandemie, aşa că au fost accelerate etapele ce puteau ţine şi până la un an şi jumătate.

S-a reuşit scurtarea şi accelerarea procesului de producere şi control

“Spre deosebire de un vaccin cum este cel gripal care este cunoscut din 1944 şi dezvoltat mereu – cel împotriva SARS-CoV-2 este unul complet nou. Şi, ca la un vaccin nou să poată fi găsite anumite structuri specifice şi care induc imunitatea anticorpilor şi celulară, trebuie făcute o serie întreagă de studii. Adică se studiază virusul în amănunţime.

În mod normal, un vaccin care este complet nou, dar care nu este pentru o boală de urgenţă cum este pandemia, se face în patru etape care pot ţine un an, un an şi jumătate.

S-a reuşit, cu ajutorul agenţiilor de control, precum FDA-ul din SUA, să se scurteze şi să se accelereze acest proces de producere şi de control, Dar, înainte de a ieşi cu vaccinul pe piaţă sunt nişte teste obligatorii care trebuie făcute pe animale şi dacă rezultatele nu sunt satisfăcătoare, nu se trece la testarea pe oameni. Pentru că vaccinul trebuie să fie foarte sigur. În timpul studiilor se testează anticorpii şi se urmăresc pe o perioadă destul de lună de 45 de zile reacţiile adverse. Şi vaccinurile lor sunt asemănătoare prin ARN, adică acela care codifică proteina S”, a declarat profesorul Viorel Alexandrescu pentru Adevărul.

SARS-CoV-2, un virus creat în laborator?!

Fostul director al Institutului Cantacuzino a atins şi o teorie susţinută de mulţi conspiraţionişti, potrivit căreia noul coronavirus ar fi fost creat de mâna omului şi apoi eliberat, cu sau fără intenţie.

Profesorul Alexandrescu insistă că aşa ceva este imposibil: SARS-CoV-2 este un virus natural, însă unul care a reuşit să bată toate recordurile prin uşurinţa cu care se transmite.

“Este un virus care a bătut toate recordurile. El se elimină pe cale respiratorie, prin salivă, prin secreţie oculară, se transmite prin sânge la donatori, pe cale fecalo-orală, prin spermă. Deci, a bătut toate recordurile. Este un virus care nu-i făcut în laborator! Natura este cel mai performant laborator. Natura poate să creeze monştri! Asta este părerea mea!”, a precizat prof. dr. Viorel Alexandrescu.

Cât va ţine imunitatea după vaccinare?

“Cât timp va ţine imunitatea după vaccinare? Asta nu o ştie nimeni şi câte doze vor fi? Se pare că două doze sunt suficiente. Moderna a încercat şi cu trei doze dar au constatat că nu se câştigă foarte mult în anticorpi, dar apar reacţii secundare mai multe. Şi atunci, au ajuns la concluzia că sunt suficiente două doze. Dar gândiţi-vă că pentru vaccinarea a 300 de milioane de oameni, trebuie fabricate 600 de milioane de doze”, a mai declarat profesorul Alexandrescu.