Profesorul Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS, a comentat informaţia privind apariţia unei noi tulpini de coronavirus în Marea Britanie, care ar fi dus deja la sute de îmbolnăviri.

El consideră că nu poate fi vorba despre o evoluţie diferită a bolii şi a explicat de ce acest tip de mutaţii nu ar trebui totuşi să ne îngrijoreze.

„Nu cred că este o evoluție diferită a bolii. Din ceea ce am citit eu, nu există o evoluție diferită a bolii. Aș vrea să vă dau un alt exemplu care demonstrează, de fapt, că aceste mutații până în momentul de față nu sunt îngrijorătoare: faptul că reinfecțiile cauzate de noul coronavirus sunt rare, sunt foarte – foarte rare, adică omul poate să elimine timp de mai multe săptămâni virusul”, a declarat Alexandru Rafila pentru Antena 3.

Profesorul Rafila recunoaşte că există cazuri documentate de reinfecţie, puţine ce-i drept, însă nu este o situaţie neaşteptată, având în vedere că este vorba despre persoane cu deficienţe imune.

„Atunci, asta demonstrează că aceste mutații nu sunt relevante din punct de vedere al imunității, pentru că dacă ar fi relevante și îmbolnăvirile ar fi mult mai frecvente, iar până în momentul de față nu sunt raportate un număr mare de îmbolnăviri, de reinfectări la persoane care au trecut deja prin boală”, a mai precizat Alexandru Rafila.

Ce s-a întâmplat, mai exact, în Marea Britanie?

Ministrul britanic al Sănătăţii, Matt Hancock, a declarat luni că peste 1.000 de cazuri asociate unei ”noi variante” a coronavirusului SARS-CoV-2 au fost identificate în ultimele zile în Marea Britanie, mai ales în partea de sud a ţării, unde această mutaţie ar putea avea o legătură cu creşterea numărului cazurilor de COVID-19, informează Reuters, citată de Agerpres.

”Am identificat o nouă variantă de coronavirus, care ar putea fi asociată cu răspândirea rapidă în sud-estul Angliei”, a spus ministrul Hancock într-o intervenţie în faţa parlamentului. ”Analizele iniţiale sugerează că această variantă creşte mai repede decât variantele existente”, a adăugat el.

”Trebuie să subliniez în acest stadiu că deocamdată nu există nimic care să sugereze că ar fi mai probabil ca această variantă să provoace o afecţiune gravă, iar ultimele date clinice arată că este foarte improbabil ca această mutaţie să nu răspundă unui vaccin”, a explicat oficialul britanic.

Sursa foto: Inquam Photos, Sabin Cirstoveanu