Invitat la Adevărul Live, deputatul Alexandru Rafila și propunerea de premier din partea social democraților a criticat dur gestionarea pandemiei de coronavirus de către fostul premier Ludovic Orban. Întrebat dacă, în contextul în care va ajunge premier, ar institui un nou lockdown în România, reprezentatul OMS a spus că nu ar putea minți că situația este bună și că nu ar institui o astfel de măsură.

Mai mult decât atât, Alexandru Rafila a spus că fostul premier Ludovic Orban, în loc să prezinte date concrete despre numărul de îmbolnăviri și măsurile pe care le vor lua, acesta garanta că nu se va impune carantina în România.

„Mi se pare că se s-a întâmplat în campania electorală, chiar şi ulterior, foarte multă bravadă. Trebuie să fim decenţi, reţinuţi. Când facem aprecieri trebuie să le facem după ce reflectăm foarte mult. Domnul Orban garanta 100% că nu vom avea un lockdown în România. În loc să spună că cifrele sunt astea şi că vom lua măsuri să protejăm cetăţenii, din dorinţa unui populism exagerat a dat garanţii pe care nimeni nu poate să le dea.” a afirmat deputatul PSD.

Germania, un exemplu pentru România

Deputatul social-democrat a mai precizat că România ar trebui să ia drept exemplu Germania, care are un potențial medical foarte mare și care a apelat, totuși, la lockdown.

„Vedeţi ce se întâmplă în Germania, o ţară cu un potenţial medical foarte mare, care a ajuns la un lockdown. În România situaţia nu e cu mult mai bună decât în Germania, probabil doar în imaginaţia unora. Am ajuns într-o situaţie în care domnul Raed Arafat a declarat că nu mai sunt locuri la ATI Bucureşti. Aşa e în toată ţara. Chiar dacă sunt paturi, nu există personal„ a mai adăugat medicul Alexandru Rafila.

Nu exclude posibilitatea unui lockdown

Medicul a mai declarat că nu exclude posibilitatea unei carantinări totale dacă va ajunge premier.

„Lockdownul e generat de realitatea de pe teren. Aceste afirmaţii, eu nu pot să mi-o asum. Dacă aş fi premier nu mi-aş putea să-mi asum să mint. Nu aş putea să spun că situaţia e roz şi că nu aş face lockdown. Aş genera o radiografie reală a sistemului de sănătate din România. Toate aceste poveşti că specialiştii au spus şamd. Au fost nişte neadevăruri. Specialiştii nu au fost consultaţi. Există un comitet care nu a mai fost convocat de trei luni.„ a declarat Rafila.

Sursă foto: Inquam Photos, George Călin