Unul dintre cele mai controversate subiecte din această perioadă, în contextul pandemiei de COVID-19, este reprezentat de decesele raportate în fiecare zi, care au avut loc însă cu mai multe săptămâni în urmă sau chiar anul trecut.

Raed Arafat: Nu am un răspuns de ce nu au fost raportate la timp

Raed Arafat, secretar de stat în cadrul MAI şi şef al Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, a fost rugat de jurnalişti, joi, să facă lumină în acest caz. El susţine că nu are un răspuns clar în acest moment, însă bănuieşte că au existat deficienţe de personal sau scăpări în raportarea acestor decese.

Totuşi, Arafat a spus că raportarea cu întârziere a acestor decese provocate de COVID-19 se va încheia în cursul acestei luni, iar apoi vor fi raportate numai decesele zilnice, din ultimele 24 de ore.

“Nu am un răspuns de ce nu au fost raportate la timp, poate au fost scăpări, deficiențe de personal. Nu neapărat birocrația, s-a întâmplat ceva, că cineva n-a raportat sau s-a întâmplat ceva în sistem.

În cursul acestei luni acestea se vor finaliza, vom rămâne cu decesul zilnic”, a declarat, joi, Raed Arafat, după şedinţa de Guvern de la Palatul Victoria.

“Nu DSU se ocupă de raportarea cazurilor de deces, luăm cazurile din aplicații și le punem în tabeluri, raportarea o fac unitățile sanitare si DSP-urile. Faptul că le-au raportat acum e un gest de transparență, asta se vede în rapoartele zilnice”, a mai indicat şeful DSU.

Cum vor lupta autorităţile cu eventualele focare provocate de tulpina Delta?

Ce vor face autorităţile în cazul apariţiei unui focar cu tulpina Delta în România? “Cu toate forțele vom face tot ce e posibil să fie limitat (…) La acest moment, legea ne permite să luam măsuri imediate”, a explicat Raed Arafat.

“Dacă apare un focar, cu toate forțele vom face tot ce e posibil să fie limitat, măsurile depind, trebuie să facem secvențierea să vedem dacă e Delta, ori Delta plus, care se știe că e mai agresivă, clar că sunt măsuri care se iau. La acest moment legea ne permite să luam măsuri imediate, dar este o procedură care trebuie respectată”, a mai declarat Arafat.

“Posibilitatea de avea un val nou există”

Cât despre un nou val al pandemiei în România, Raed Arafat este de acord că există posibilitatea apariţiei valului 4 în ţara noastră, însă speră că nu se va ajunge acolo, datorită capacităţii de vaccinare.

“N-ar trebui să ajungem la valul patru pentru că avem vaccin, capacitate de vaccinare, trebuie să ne vaccinăm, dacă dorința de a ne vaccina rămâne scăzută, posibilitatea de avea un val nou există, vorbim de evoluția pandemică pe plan internațional. Cine se vaccinează, în situația infectării cu noile variante, va fi protejat de vaccin sau poate va face o formă mai ușoară”, a mai precizat, joi, şeful DSU.

Sursa foto: INQUAM Photos, Octav Ganea