Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat, miercuri, România TV. Postul de televiziune a primit două amnezi – de  15.000 de lei şi 10.000 de lei şi o somaţie publică. Motivul ține de încălcarea dreptului la propria imagine şi nerespectării principiului audiatur et altera pars, precum şi a neasigurării unei distincţii clare între fapte şi opinii.

Mai exact, amenzile au vizat declaraţiile Dianei Şoşoacă la adresa lui Raed Arafat. Alte trei emisiuni sancţionate l-au avut ca subiect principal pe Maricel Păcuraru, patronul Realitatea Plus.

Prima amendă de 15.000 de lei a fost dată pentru două ediții ale emisiunii „Punctul Culminant”. Aici Diana Șoșoacă a făcut afirmaţii despre şeful Departamentului pentru situaţii de Urgenţă, Raed Arafat. O altă amendă de 10.000 de lei a fost dată pentru acuzaţii la adresa lui Maricel Păcuraru, patronul Realitatea Plus. Acuzațiile au fost făcute tot în emisiunea lui Victor Ciutacu dar şi în emisiuni informative din 21 februarie.

De ce a fost amendată România TV

Postul a primit și o somaţie publică pentru încălcarea prevederilor art. 64 alin. (1) lit. b), în emisiunile „Ştirile România TV” şi „Breaking news” din 19 şi 22 februarie, „România de Poveste” din 27.02.2021 şi „Punctul culminant” din 23 februarie, având ca subiect filmările lui Mălin Bot la sediul AUR.

Amenda de 15.000 de lei şi somaţia publică au fost propuse de Dorina Rusu, iar amenda de 10.000 de lei de Mircea Toma, membri CNA.

Raed Arafat (şeful Departamentului pentru situaţii de Urgenţă), Maricel Păcuraru (patronul Realitatea Plus) şi Mălin Bot au trimis reclamaţii împotriva postului TV. Despre ultimul, la postul de televiziune au apărut știri legate de faptul că acesta ar fi căutat în gunoaie la casa lui George Simion, preşedintele partidului AUR.

Consiliul Naţional al Audiovizualului este este unica autoritate de reglementare în domeniul programelor audiovizuale, o instituţie publică autonomă aflată sub control parlamentar, condusă de un consiliu format din 11 membri.

Sursă foto: Dreamstime