Spitalul din Constanța nu avea senzori de incendiu! Raed Arafat a spus chiar acum

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat, a mers la fața locului pentru a vedea care este situația în urma incendiului de la secția de Terapie Intensivă a Spitalului de Boli Infecțioase Constanța. Acolo, oficialul a susținut o conferință de presă în care a precizat că spitalul a fost supus la două controale de către ISU, unul în 2020 și unul în februarie 2021.

Secretarul de stat spune că la ultimul control al ISU Constanța au fost descoperite nereguli la instalațiile electrice și improvizații. Mai mult decât atât, Raed Arafat spune că în urma controlului a ieșit la iveală faptul că instalația de semnalizare a incendiului era nefuncțională.

„În cadrul ultimului control au fost constatate anumite nereguli care au fost trecute în raportul ISU Constanța. Unele nereguli se referă la instalațiile electrice și unele improvizații, la siguranțe dezechilibrate și s-a constatat nefuncționalitatea instalației de semnalizare a incendiului. Exista în spital senzor pentru oxigen, exista în saloane, dar instalația de detectare a incendiului nu exista. Sunt explicații care ni s-au zis. Rămâne ca spitalul să dea aceste explicații. Aici nu putem trage la răspundere. Există un procuror care investighează cazul”, a spus Raed Arafat.

Șapte oameni și-au pierdut viața în incendiu

Viorel Teliceanu, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța a declarat că se fac cercetări pentru ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă și distrugere din culpă.

”S-a constituit o cauza la nivelul Parchetului de pe lângă Tribunal, se fac cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă şi distrugere din culpă. Am desemnat un coleg procuror criminalist care să efectueze cercetări în această cauză, împreună cu colegii de la poliţie, au venit şi colegii de la Criminalistică.

Urmează să se efectueze o cercetare la faţa locului amplă, să identificăm tot ceea ce se poate identifica, situaţia este destul de gravă. Până la acest moment, din informaţiile pe care le am şi pe care am putut să le culeg personal, avem 7 decedaţi, urmează să se facă identificarea acestora şi să sperăm că nu va creşte numărul de decedaţi”, a declarat, vineri, Viorel Teliceanu.

Prim-procurorul Viorel Teliceanu a vorbit și despre decesele care au fost înregistrate după incendiul de la Spitalul de Boli Infecțioase Constanța. Amintim că inițial s-au raportat nouă decese, însă prim-procurorul spune că informația este eronată, subliniind că numărul real al deceselor este șapte.

”Cred că a fost o informaţie eronată, plecată nici nu mai contează de unde. Cert este că la acest moment cu certitudine sunt 7 decedaţi”, spune acesta.

Sursa foto: Inquam Photos / Costin Dinca