Raed Arafat anunță că valul 4 poate fi prevenit. Ce ar trebui să facem

În cadrul emisiunii, secretarul de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Interne, Raed Arafat, a precizat că valul 4 al pandemiei poate fi prevenit dacă oamenii se vaccinează în număr cât mai mare. El subliniază că este important ca sfaturile ”divelor” care apar la televizor să fie date uitării.

„Noi putem să prevenim un val patru al pandemiei cu cât avem mai multe persoane care s-au vaccinat. Acest lucru ce înseamnă? Înseamnă: lăsăm sfaturile divelor de pe televiziuni – și știu despre cine vorbesc aici, dar nu vreau să spun numele – una, în mod special, care apare și comentează toată ziua”, a spus Raed Arafat.

Cu toate că inițial nu a dorit să spună despre ce vedetă este vorba, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență a fost convins de către moderatorul emisiunii să spună numele vedetei respective.

„Eu am evitat să numesc, dar când apare una ca doamna Budeanu, care toată ziua am fost în gura ei cu toții, comentând vaccinarea, măsurile, tot, într-un limbaj pe care nu pot să-l descriu. Da, este dreptul acestei persoane să-și spună opinia. Cu toții avem acest drept să ne spunem părerea. Dar când această părere este exprimată de o persoană care se pretinde un expert și mulți oameni o cred devine o problemă. Și această persoană când este promovată – și nu numai ea – și vine cu păreri care nu sunt medical fundamentate înseamnă că avem o problemă ”, a explicat Raed Arafat.

Oamenii tind să creadă mai mult cele spuse de vedete decât de autorități

Raed Arafat a mai spus că oamenii tind să creadă lucrurile pe care vedetele le spun pentru că acestea folosesc un limbaj de superioritate care critică, zeflemește.

„Noi am fost de dimineața până seara spus că ce se întâmplă nu este OK, vaccinarea nu e OK, aia nu e OK, aia nu e OK – și asta totul transmis indiferent ce mesaje s-au dat de la comitetul de vaccinare, de peste tot. De multe ori am văzut predominând mai mult partea cealaltă, și promovată,  și arătată, de social media nici nu mai vorbim. Aceste persoane trebuie să spună pe ce se bazează când vorbesc. Oamenii simpli le cred și uneori le cred mai mult decât ne cred pe noi, pentru că folosesc un limbaj pe care poate noi nu vrem să îl folosim, folosesc o chestie care arată că e superioară persoana care critică, zeflemește, înjură”, a arătat șeful DSU.

El a subliniat că în acest caz o responsabilitate revine și moderatorului emisiunilor în care apar astfel de personaje.

„Responsabilitatea noastră ca și comunitate este să ne informăm de la infecționiști, de la epidemiologi, să vedem alte țări ce fac. Israelul chiar vrea să ucidă toată populația? Ne facem rău ascultând astfel de abordări și ajungem în situația în care oamenii, bătrânii, se sperie, nu vor să se vaccineze, astfel că variantele noi se răspândesc și ei rămân vulnerabili”, a argumentat Raed Arafat.

Sursă foto: Facebook, Guvernul României