Șeful DSU, Raed Arafat, a anunțat că autoritățile din România sunt în stare de alertă în acest zile. Acesta susține că ploile vor continua în următoarele zile, iar MAI-ul este pregătit să intervină.

Totodată, Arafat a mai adăugat că autoritățile s-au pregătit, iar în cazul în care situația este mult prea dificilă se poate apela la jandarmerie, dar și la MApN.

„Vor continua ploile. Suntem cu incidența avertizărilor. Din punctul nostru de vedere suntem pregătiți, chiar să chemăm forțe de acasă. Sau să aducem forțe din alte județe. De asemenea, putem apela la jandarmi, dar și la colegii de la MApN”, a spus Raed Arafat, la Digi24.

ANM anunță ploi torențiale în următoarele ore

Precizările șefului DSU vin la scurt timp după ce Elena Mateescu, directorul Administraţiei Naţionale de Meteorologie a anunțat prognoza meteo pentru următoarele zile.

Potrivit acesteia, ploile nu se vor opri, iar mai multe zone din țară se află sub avertizări meteorologice de cod portocaliu.

„Va mai ploua şi în orele şi zilele următoare, pentru că după cum observăm în imaginile satelitare observăm sisteme noroase care sunt blocate deasupra Mării Negre şi care favorizează, datorită aportul vaporilor de apă, cantităţi mari de precipitaţii, după cum observăm în imaginile radar, în special în partea de sus-est, acolo unde 12 judeţe se vor afla până mâine seară la ora 23, sub incindenţa avertizărilor meteorologice de cod portocaliu”, a spus Elena Mateescu, la Antena 3.

Totodată, directorul ANM a mai adăugat că a fost emisă și o avertizare meteorologică de vreme severă imediată pentru Teleorman şi Giurgiu. În același timp, ea a mai subliniat faptul că până sâmbătă seară, aproape toată țara se va afla sub o avertizare de fenomene de instabilitate atmosferică accentuată carecterizate prin averse torențiale, care ar putea duce chiar și la inundații.

”De altfel, a fost emis în urmă cu puţin timp o avertizare meteorologică de vreme severă imediată pentru Teleorman şi Giurgiu, unde ne aşteptăm ca până la ora 19, să înregistrăm şi să consemnăm valori ale canitiăţilor de precipitaţii, în mai puţin de oră, de 35-40 l/mp.

Tot până mâine seară la ora 23, trei sferturi din zona țării noastre se va afla sub incidența unei avertizări meteorologice de cod galben pentru că și în această parte a țării, până mâine seară discutăm pe secvențe scurte de timp, de fenomene de instabilitate atmosferică accentuată carecterizate prin averse torențiale, cantități de ape care pot să determine valori ale precipitațiilor între 35-40 l/mp, izolat 40-50 l/mp”, a mai anunţat Elena Mateescu.

Sursa foto: INQUAM Photos, Virgil Simonescu