Dacă este să ne uităm la cifre, pandemia pare să dea înapoi în România, însă un eventual val cu numărul 4 nu este totuşi exclus!

Noile variante de SARS-CoV-2 ar putea duce la valul 4 al pandemiei!

Raed Arafat, secretar de stat şi şef al Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, spune că un al patrulea val al pandemiei îşi poate face apariţia în ţara noastră “prin noi variante, prin diferite situaţii”.

Arafat a explicat, miercuri, că autorităţile nu au în acest moment un scenariu care să prevadă un nou val al pandemiei, existând totuşi o perioadă de răgaz în care ne putem pregăti pentru un astfel de moment nedorit.

“Stăm bine de ceva timp (…) avem o perioadă de răgaz în care trebuie să ne pregătim”

“Fără să intrăm în speculaţii şi în scenarii, da, posibilitatea de a apărea un nou val există oricând, prin noi variante, prin diferite situaţii. Se adaptează totul la situaţia epidemiologică dacă începe să se agraveze, dacă începe să apară ceva.

În acest moment nu avem astfel de semnale. Noi stăm bine de ceva timp, dar încă o dată spun: avem o perioadă de răgaz în care trebuie să ne pregătim. Şi cea mai importantă pregătire rămâne vaccinarea şi respectarea regulilor.

Şi mai ales pentru cei care pleacă afară. Concedii, tot.. Să îşi aleagă unde merg, să nu meargă în zone care sunt expuse, în zone în care nu se ştie care e situaţia pandemică, în zone în care sunt variante despre care se ştie, pentru că riscul este să se infecteze şi să aducă cu ei mai departe acest lucru în ţară”, a mai spus Raed Arafat.

Situaţia în secţiile ATI este bună în acest moment

Şeful DSU a fost întrebat şi despre paturile din secţiile de Terapie Intensivă. În acest moment, nu mai există probleme cu secţiile ATI, însă autorităţile au planuri pregătite şi “posibilitatea de revenire la nevoie”, dacă situaţia se va înrăutăţi din nou, pe viitor.

“Acum nu avem probleme. Multe locuri s-au dat înapoi pentru situaţiile obişnuite, adică nu pentru COVID, dar există posibilitatea de revenire la nevoie. O să vedem semnalele şi ne pregătim imediat, pentru o readaptare a sistemului, dacă va fi acest lucru necesar.

Totuşi, avem peste patru milioane de oameni vaccinaţi şi aceştia au efectul lor de încetinire a răspândirii virusului”, a precizat, miercuri, Raed Arafat.

Sursa foto: INQUAM Photos, Octav Ganea