Această tranzacţie va permite Qualcomm, care produce în principal chipuri pentru telefoane mobile, să devină un furnizor mai mare de chipuri pentru industria auto, într-un moment în care vânzările de smartphone încetinesc, iar concurenţa venită din partea rivalilor chinezi şi taiwanezi creşte. 

Entitatea combinată ar urma să înregistreze venituri anuale de peste 30 de miliarde de dolari şi să genereze reduceri de costuri de 500 de milioane de dolari în primii doi ani după finalizarea tranzacţiei. 

Qualcomm a anunţat că va oferi 110 dolari per titlu în numerar, o primă de 11,5% faţă de valoarea acţiunilor NXP Semiconductor la închiderea şedinţei bursiere de miercuri. 

Din 29 septembrie, când au apărut informaţiile privind potenţiala tranzacţie, acţiunile NXP au crescut cu 20%. Joi, ele înregistrau un avans de 2,9%, la 101,55 dolari. Titlurile Qualcomm au urcat joi cu 2,1%, la 69,64 dolari. 

Compania a anunţat că va finanţa tranzacţia cu numerar şi va emite noi acţiuni. Finalizarea sa ar urma să aibă loc la sfârşitul lui 2017. 

NXP produce chipuri pentru automobile, echipamente de securitate şi Internetul lucrurilor, spre deosebire de Qualcomm specializat în chipuri pentru telefoanele mobile. Potrivit firmei de cercetare IHS, în 2015 Qualcomm s-a clasat pe locul al treilea în topul producătorilor globali de semiconductori cu cele mai mari venituri, în timp ce NXP s-a clasat pe locul şapte. 

Până acum Qualcomm nu a luat parte la procesul de consolidare prin care trece industria semiconductorilor, proces în urma căruia au fost încheiate o serie de mega-tranzacţii precum preluarea Broadcom de către Avago pentru 37 miliarde de dolari în 2015.

AGERPRES