Rusia îşi va atinge obiectivul de a asigura statutul de neutralitate al Ucrainei, dar ar prefera să o facă prin intermediul discuţiilor”, a transmis Ministerul de Externe din Rusia.

Deja Moscova a transmis Kievului versiunea finală a pretențiilor sale, pe care președintele ucrainean Volodimir Zelensky ar trebui să le accepte curând.

În prezent, Rusia solicită Ucrainei: să renunțe la republicile separatiste pro-ruse Donețk și Lugansk, să îi recunoască oficial pe disidenţii pro-ruşi, să renunțe la aderarea în NATO, să reducă armata națională și să se declare stat neutru.

Reamintim că joi, 10 martie, sunt programate noi discuții diplomatice la Antalya (Turcia) între ministrul rus de Externe Serghei Lavrov și ministrul ucrainean de Externe Dmytro Kuleba, avându-l pe Mevlüt Cavusoglu ca mediator. Întrunirea respectivă este o premieră pe scena politică europeană de la începutul războiului dintre Rusia și Ucraina.

Rusia așteaptă răspunsul Ucrainei. Putin a ordonat armatei ruse să încetinească ofensiva militară

Momentan, președintele rus Vladimir Putin ar fi cerut armatei sale să încetinească ofensiva militară, până ce Rusia primește un răspuns oficial din partea Ucrainei, conform Jerusalem Post.

În vizita sa la Moscova, premierul israelian Naftali Bennett a urmărit liniile roşii ale lui Vladimir Putin ca să poată oferi informații utile Occidentului.

„Avem acces la ambele tabere și consider că e datoria noastră morală să încercăm orice opțiune pentru o soluție diplomatică. Trebuie să facem toate eforturile și chiar mai mult decât atât”, a spus Naftali Bennett.

Rusia: Au fost realizate unele progrese în negocieri

Potrivit informațiilor transmise de Jerusalem Post, negocierile de pace dintre Rusia și Ucraina continuă, iar ipoteza că ambele țări europene intenționează să oprească conflictul militar a fost susținută de afirmațiile recente ale Ministerul de Externe din Rusia și de ultimele informații transmise de Kremlin.

„Au fost realizate unele progrese în negocierile destinate să pună capăt cât mai curând posibil vărsării de sânge fără sens şi rezistenţei forţelor armate ucrainene. Operaţiunea militară specială a Federaţiei Ruse nu are ca scop răsturnarea actualului guvern al Ucrainei sau distrugerea statalităţii acestei ţări”, a declarat Maria Zaharova, purtător de cuvânt al Ministerului de Externe din Rusia.

„Partea rusă rămâne interesată de negocieri. Poziția rusă e foarte clar formulată și adusă la cunoștința negociatorilor ucraineni”, a afirmat Dmitry Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

Referitor la solicitările actuale ale Rusiei, reamintim că președintele ucrainean a oferit un nou interviu în care spune că nu dorește să se roage în genunchi pentru ca țara sa să fie membră a Alianței Nord-Atlantice. Volodimir Zelenski mai spune că și-a temperat cererea privind acest subiect.

Volodimir Zelenski dă înapoi: Mi-am temperat cererea privind aderarea la NATO. Președintele Ucrainei este pregătit de un compromis

Volodimir Zelenski a anunțat, în cadrul unui interviu difuzat mai apoi pe postul de televiziune american ABC News, că nu va mai insista cu privire la aderarea Ucrainei la NATO.

De asemenea, el spune că se declară pregătit să facă un compromis în ceea ce prevede statutul teritoriilor separatiste proruse Donețk și Lugansk. Amintim că înainte de începerea războiului, Vladimir Putin a recunoscut independența acestor două teritorii.

„În privinţa NATO, mi-am temperat poziţia în această problemă de o vreme, când am înţeles că NATO nu este pregătită să accepte Ucraina”, spune Volodimir Zelenski, care adaugă „Alianței Nord-Atlantice îi este frică de tot ceea ce este controversat şi de o confruntare cu Rusia”.

De asemenea, el a mai spus că nu vrea să fie președintele unei „țări care imploră în genunchi aderarea la NATO.”