De asemenea, Vladimir Putin și Olaf Scholz „au acordat o atenție deosebită aspectului umanitar al situației din Ucraina”, iar președintele rus „a oferit informații despre măsurile luate pentru amenajarea coridoarelor umanitare pentru evacuarea civililor din zonele de luptă”, a completat sursa citată. Aceștia au convenit să „continue contactele la diferite niveluri.”

Reamintim că joi, 10 martie, sunt programate noi discuții diplomatice la Antalya (Turcia) între ministrul rus de Externe Serghei Lavrov și ministrul ucrainean de Externe Dmytro Kuleba, avându-l pe Mevlüt Cavusoglu ca mediator. Întrunirea respectivă este o premieră pe scena politică europeană de la începutul războiului dintre Rusia și Ucraina.

Olaf Scholz: Germania nu va trimite avioane de luptă Ucrainei

Tot miercuri, 9 martie, cancelarul german Olaf Scholz a reinterat faptul că Germania nu va trimite avioane de luptă Ucrainei, relatează Reuters.

„Am trimis tot felul de materiale de apărare, am trimis arme despre care v-am spus, dar este adevărat că trebuie să analizăm foarte atent ce vom face concret, iar avioanele de război cu siguranță nu fac parte din aceste lucruri”, a spus Olaf Scholz, după ce Statele Unite ale Americii au refuzat sugestia Poloniei de a transfera aeronave MiG către o bază militară americană din Germania.

Polonia a propus trimiterea unor aeronave militare în Ucraina

Reamintim că autoritățile poloneze au propus trimiterea unor aeronave de luptă MiG-29 indirect în Ucraina, printr-o bază militară americană din Germania, conform dpa.

De asemenea, politicianul canadian Justin Trudeau a declarat că țara sa și aliații săi vor trimite continuu echipament militar în Ucraina, potrivit Agerpres.

„Vrem să detensionăm conflictul, vrem ca acest conflict să înceteze”, a explicat acesta.

În plus, Olaf Scholz și Justin Trudeau au vorbit recent despre cooperarea Germaniei și a Canadei în planul energiei electrice, ținând cont de obiectivele actuale de protejare a climei şi de conflictul militar din Europa de Est. Olaf Scholz a spus că Germania trebuie să diversifice materiile prime, menționând că se preocupă de reducerea dependenţei de importurile de combustibil fosil din Rusia.