Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, este cel care a făcut anunțul. Potrivit acestuia, poziția Rusiei este deja cunoscută, iar liderul ucrainean știe ce are de făcut mai departe.

Oficialul rus susține că Volodimir Zelenski trebuie să recunoască Crimeea ca regiune rusă, precum şi independenţa republicilor separatiste Doneţk şi Lugansk. Precizările acestuia au fost făcute în contextul inteției preşedintelui ucrainean de a discuta despre statutul Crimeei şi al regiunilor separatiste din estul Ucrainei, relatează CNN.

”Poziţia noastră este bine cunoscută. Crimeea este o regiune rusă şi acest lucru trebuie recunoscut atât de facto, cât şi de jure”, a spus Peskov jurnaliştilor.

Referitor la situația republicilor separatiste Doneţk şi Lugansk, în acest caz, Peskov a mai specificat că ele trebuie să fie, de asemenea, recunoscute ca ”state suverane independente”.

Ce trebuie să facă Ucraina

”În ceea ce priveşte republicile DPR şi LPR, acestea sunt state suverane independente şi sunt recunoscute de Federaţia Rusă. Acest lucru trebuie, de asemenea, recunoscut atât de facto, cât şi de jure”, a adăugat el.

Precizările oficialului rus vin în contextul în care, în cursul zilei de marți, într-un interviu acordat pentru ABC, Zelenski declara că este dispus să discute statutul Crimeei şi al Republicilor Populare Doneţk şi Lugansk cu preşedintele rus, Vladimir Putin.

Întrebat despre condiţiile Kremlinului pentru a pune capăt războiului, Zelenski declara atunci că este deschis în fața unui dialog. O altă întrebare adresată liderului rus a vizat condițiile impuse de Rusia.

Astfel, întrebat dacă este dispus să îndeplinească cele trei condiţii puse de Rusia pentru încheierea războiului, adică să renunțe la aderarea la NATO, să recunoască Crimeea ca parte a Rusiei, precum şi independenţa celor două regiuni separatiste, președintele Ucrainei susține că un alt aspect important în acest sens îl reprezintă mai degrabă modul în care oamenii vor trăi în aceste teritorii dacă propunerea Rusiei ar fi acceptată.

Mai sunt speranțe?

”Vorbesc despre garanţii de securitate. Mă refer la condiţiile privind teritoriile ocupate temporar şi republicile nerecunoscute, care nu au fost recunoscute de nimeni în afară de Rusia, aceste pseudo-republici, dar putem discuta şi găsi un compromis cu privire la care va fi situaţia de acum înainte a acestor teritorii.

Ceea ce este important pentru mine, pentru noi, este cum vor trăi oamenii din aceste teritorii, care vor să facă parte din Ucraina”, a fost răspunsul preşedintelui ucrainean.

O serie de declarații în acest sens au venit miercuri și din partea ministrului ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, care nu este prea convins de faptul că Rusia și Ucraina vor ajunge la pace.

Mai exact, el a declarat că are aşteptări reduse de la discuţiile cu omologul său rus, Serghei Lavrov, scrie Reuters. Totodată,  Kuleba a confirmat că va participa la discuţiile de joi din Turcia şi l-a îndemnat pe Lavrov să le abordeze ”cu bună-credinţă, nu dintr-o perspectivă propagandistică”.

”Voi spune sincer că aşteptările mele de la aceste discuţii sunt reduse. Ne interesează o încetare a focului, eliberarea teritoriilor noastre, iar al treilea punct vizează rezolvarea tuturor problemelor umanitare”, a precizat Kuleba într-o declaraţie video.