Decizie de ultim moment după greva care a paralizat circulaţia feroviară în România!

Ministerul Transporturilor a fost de acord să mărească salariile angajaţilor CFR

Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, s-a întâlnit luni, 20 decembrie, cu reprezentanții federațiilor sindicale din calea ferată, la sediul ministerului.

Discuțiile s-au concentrat pe problemele existente în domeniul feroviar, dar și pe situația creată de protestul spontan al unor lucrători din calea ferată, se arată într-un comunicat al Ministerului Transporturilor.

În urma grevei de luni, angajaţii feroviari vor primi salarii mai mari, iar indexarea va fi făcută cu rata inflaţiei.

Părțile au convenit ca pentru perioada imediat următoare să se agreeze ca și soluție creșterea salariilor tarifare cu indicele de creștere a prețurilor de consum pentru anul 2022, în condițiile aprobării cadrului legal și financiar. Este vorba despre Legea bugetului de stat și bugetele companiilor feroviare, ca o primă etapă în vederea aplicării Statutului personalului feroviar, mai transmite Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii.

În urma negocierilor, cele două părţi s-au angajat să identifice constant soluții pentru aplicarea Statutului personalului feroviar, sens în care vor fi organizate întâlniri periodice cu privire la situația căii ferate.

Sursa: mt.gov.ro

Zeci de trenuri au fost afectate, luni, de către protestul spontan al ceferiştilor

Reamintim că luni, 20 decembrie, 109 trenuri au fost afectate de protestul spontan al angajaţilor CFR.

Acestea au rămas în gări pe traseu și au acumulat sute de minute de întârziere.

„Această acțiune este una spontană. E vorba de oprirea activității de către personalul CFR SA de la funcțiile impiegat de mișcare și operatori din centrele de conducere a circulației trenurilor. Nu este o grevă propriu-zis și, cel mai important, este ilegală. (…)

Ca vechi CFR-ist, îi rog pe toți colegii mei să înceapă deîndată lucrul, pentru că acțiunea lor se răsfrânge în economia națională, nu doar în transportul călătorilor, ci și în transportul mărfurilor pe calea ferată. Consecințele în acest moment sunt deosebit de grave”, spunea directorul CFR, Ion Simu.

Călătorii care au bilete sau abonamente la trenurile afectate de protestul spontan de la CFR își vor putea primi banii înapoi, au anunţat, luni, reprezentanţii CFR Călători.

În situația în care circulația trenurilor va fi afectată de continuarea protestului la CFR SA, pasagerii care au bilete/abonamente la trenurile afectate vor primi, la cerere, contravaloarea biletelor/călătoriilor achiziţionate şi neutilizate (fie pentru întreaga rută, fie pentru distanța neefectuată din ruta respectivă), conform Regulamentului de transport pe calea ferată în vigoare, a transmis compania.