Angajaţii ANSVSA (Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor) sunt revoltaţi de abuzurile ce au loc la nivelul instituţiei şi vor ieşi în stradă, vineri, pentru a protesta.

Potrivit Confederaţiei sindicale Cartel ALFA, acţiunile de protest vor avea loc vineri, 9 iulie, la sediul instituţiei din Piaţa Presei Libere, în intervalul 10:00 – 12:00.

Totul este motivat de “abuzurile existente la nivelul ANSVSA, lipsa de dialog şi intenţia de diminuare a veniturilor pentru o parte din angajaţi, în mod discriminatoriu şi nelegal”, se arată într-un comunicat de presă.

Principalele revendicări ale veterinarilor şi angajaţilor de la siguranţa alimentelor

Renunţarea la intenţia asumată de diminuarea a veniturilor, prin diminuarea cuantumului sporurilor pentru o parte dintre angajaţii ANSVSA, în mod discriminatoriu şi cu încălcarea legii.

Aceasta cu atât mai mult cu cât până acum ANSVSA a dat asigurări că nu va proceda de o asemenea manieră nelegală şi că va aplica masurile de reducere a cheltuielilor nejustificate, măsuri propuse de organizaţia sindicală şi asumate chiar şi de reprezentanţii ANSVSA participanţi desemnaţi de dvs. – aspect care de asemenea nu s-a concretizat, se arată în comunicatul celor de la Cartel ALFA.

În plus, această situaţie a fost creată tocmai prin politica de personal practicată la nivelul ANSVSA, aspect care a creat şi o serie de alte prejudicii directe, parte dintre acestea fiind reprezentate de cheltuieli de judecată ce trebuie achitate de ANSVSA.

Respectarea prevederilor legale în vigoare referitoare la dialogul social şi negocierile colective.

Renunţarea la politica detaşărilor/mutărilor abuzive si a practicilor de înlăturare abuzivă a specialiştilor incomozi (care promovează respectarea legii şi în acest sens combaterea corupţiei) prin mutări/detaşări, respectiv prin întocmirea de evaluări ale performanţelor funcţionarilor publici neconforme cu realitatea sau prin plângeri penale având ca obiect situaţii subiective/nereale.

Asigurarea unui cadru stabil managerial care să permită specialiştilor şi structurilor ANSVSA rezolvarea gravelor probleme cu care se confruntă serviciile sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor din România.

Aceasta ţinând şi cont de faptul că mare parte dintre aceste probleme au apărut sau s-au agravat nepermis de mult în ultimul an şi jumătate.

Legea privind sporurile personalului ANSVSA şi a unităţilor subordonate

În toamna lui 2020, a intrat în vigoare o lege care completează Articolul nr. 38 din Legea-cadru 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, scrie Adevărul.

Actul normativ reglementează cordarea sporurilor specifice pentru personalul care lucrează în cadrul ANSVA şi a unităţilor subordonate care nu a avut în plată sporuri în luna decembrie 2019, respectiv pentru personalul nou-încadrat.

“Pentru personalul din structura Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi a unităţilor din subordinea acesteia, care ocupă funcţii şi îşi desfăşoară activitatea în condiţii ce impun acordarea sporurilor specifice, stabilite potrivit prezentei legi, personal care nu a avut în plată sporuri în luna decembrie 2019, respectiv pentru personalul nou-încadrat, cuantumul sporurilor, indemnizaţiilor, compensaţiilor, primelor şi al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte, potrivit legii, din salariul brut lunar, se acordă prin raportare la salariul de bază aflat în plată”, se arată în respectivul act normativ.