Scandal la Rafinăria Rompetrol, din Năvodari, la câteva zile după declanșarea unei explozii, în urma căreia un tânăr angajat și-a pierdut viața, iar alte două persoane au suferit arsuri pe 35% din suprafața corpului, fiind transferate la o clinică din străinătate.

Mai exact, angajații protestează pentru a fi încadrați într-o grupă de muncă superioară. Totodată, aceștia cer concedii integrale, nu fracționale, dar și mărirea salariilor.

De menționat este faptul că protestul a fost unul spontan, nefiind organizat de liderii de sindicat. În același timp, din partea companiei nu a fost prezent niciun reprezentant, mitingul durând aproximativ 30 de minute.

Amintim faptul că protestul vine pe fondul tragediei de la platforma Petromidia. Un om a murit și alți doi au fost grav răniți, în urma unei explozii la rafinărie.

Rompetrol promite ajutor persoanelor rănite în explozie 

În același timp, monitorizările făcute de autoritățile de mediu au relevat faptul că nu au fost depășite valorile limită, nefiind afectate zonele populate din apropierea rafinăriei (orașul Năvodari, comuna Corbu și stațiunile turistice din zona limitrofă), dă asigurări compania.

În ceea ce privește situația persoanelor grav rănite, Rompetrol Rafinare a precizat că în funcție de necesitățile lor, promite sprijin pentru ca persoanele rănite să fie transportate în unități specializate din afara țării, lucru care s-a și întâmplat.

Totodată, departamentul de resurse umane este în contact direct cu familiile celor afectați. Rompetrol Rafinare își oferă tot sprijinul și pentru familia persoanei care a decedat și transmite condoleanțe.

De menționat este faptul că explozia a fost atât de puternică încât a făcut ravagii în jurul său. Un bărbat de 32 de ani a fost dat dispărut, fiind găsit mort după mai bine de două ore de căutări.

„Celula anti-criză Rompetrol continuă să ofere sprijin autorităților și partenerilor, precum și pentru reducerea impactului pe plan intern al acestui incident”, se spune într-un comunicat.

Reacția companiei Rompetrol

La scurt timp protest, compania Rompetrol a reacționat. Potrivit sursei citate, au fost aprinse lumânări în memoria angajatului care și-a pierdut viața în cadrul exploziei care a avut loc săptămâna trecută.

Totodată, sursa citată precizează că au existat discuții la nivelul companiei pentru creșterea siguranței și găsirea de soluții suplimentare la platforma Petromidia.

Rompetrol mai adaăugă că în fiecare an compania a alocat sume importante pentru modernizarea dar și revizia unităților de producție, dar și pentru pregătirea personalului.

În final, compania precizează că din cauza cercetărilor aflate în desfășurare, activitatea de producție a fost oprită, Rompetrol încercând să găsească mai multe soluții pentru menținerea locurilor de muncă și protejarea angajaților.

„În cursul acestei dimineți, un grup de angajați s-a adunat în fața rafinăriei Petromidia, pentru a-și manifesta solidaritatea cu colegii răniți în incidentul de vineri. În același timp, au aprins lumânări în memoria colegului înmormântat în cursul zilei de ieri.

Ne alăturăm și le mulțumim pentru acest gest, într-un moment dificil pentru familia Rompetrol!

În același timp, acestia au discutat cu reprezentanții companiei, pentru ca împreună să putem găsi soluții suplimentare pentru creșterea siguranției pe platforma Petromidia. În contextul negocierilor sindicale în curs, legate de majorarea salariilor din contractul colectiv de muncă, aceștia și-au reiterat si dorințele și așteptările financiare.

Considerăm că doar printr-o strânsă colaborare între companie și toți cei care activează pe platforma Petromidia (angajați, contractori, subcontractori, furnizori de servicii și produse) putem găsi cele mai bune și mai sigure soluții pentru creșterea siguranței operaționale a unităților de producție și a personalului adiacent.

Cu sprijinul acționarilor, compania a alocat, în fiecare an, sume importante pentru modernizarea și revizia / verificarea unităților de producție, alinierea la noile tehnologii (senzori, unități de control de la distanță, sisteme de prevenire și monitorizare), reducerea impactului asupra mediului, dar și în ceea ce privește personalul și pregătirea lui (echipamente, simulări, exerciții, antrenamente etc.).

În condițiile actuale – activitatea de producție oprită și cercetarea în desfășurare, compania încearcă să găsească cele mai bune soluții pentru protejarea angajaților și menținerea locurilor de muncă în această perioadă.

Este responsabilitatea noastră, a companiei și a angajaților, să găsim și să implementăm cele mai bune soluții pentru o creștere continuă a gradului de securitate pe platformă. În același timp, împreună depunem toate eforturile pentru a menține în funcțiune această unitate, pentru a crea locuri de muncă, pentru a asigura combustibili de calitate în România și regiune, pentru a genera taxe și contribuții la bugetele de stat locale și centrale”, se arată în mesajul transmis de Rompetrol.