Cum va fi vremea în Octombrie? Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a publicat recent o prognoză meteo pentru următoarele 4 săptămâni. Astfel, putem observa că temperaturile vor fi mai ridicate decât în mod normal pentru această perioadă.

De asemenea, cantitățile de precipitații vor fi apropiate de cele obișnuite.

Prognoza meteo ANM

Intervalul 25 septembrie – 2 octombrie. Valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână în toate regiunile Regimul pluviometric va fi deficitar în toate regiunile, dar mai ales în cele vestice, nordice și centrale.

Intervalul 2 – 9 octombrie. Temperatura medie a aerului va avea valori mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă. Regimul pluviometric va fi în general deficitar în majoritatea regiunilor.

Intervalul 9 – 16 octombrie. Mediile valorilor termice se vor situa peste cele specifice acestei perioade în toate regiunile, dar mai ales în sudul și estul țării. Regimul pluviometric va fi deficitar în vestul, nordul și centrul teritoriului, în timp ce în rest cantitățile de precipitații se vor situa în jurul celor normale pentru această săptămână.

Intervalul 16 – 23 octombrie. Temperatura medie a aerului va avea valori mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă în toate regiunile. Regimul pluviometric va fi apropiat de cel normal pentru acest interval în toată țara.

Urmează să avem parte de temperaturi peste cele normale în întreaga țară

Florinela Georgescu, director executiv ANM, a explicat că anterior că urmează să avem parte de temperaturi peste cele normale în întreaga țară. Conform meteorologilor, luna septembrie a acestui an este a doua cea mai călduroasă din ultimii 60 de ani.

Reprezentantul ANM a precizat că temperaturile vor crește. Căldura va fi predominantă în sudul țării, acolo unde vor fi cu aproape 10 grade Celsius peste tipicul perioadei de toamnă.

„În zilele următoare așteptăm ca temperaturile să mai crească. Probabil, cel mai cald va fi sâmbătă, când în partea de sud a țării temperaturile maxime vor depăși 34-35 de grade Celsius, pe arii destul de extinse. Aceste valori sunt aproape cu 10 grade mai ridicate decât ar fi firesc în această perioadă”, a spus Georgescu la Digi24.

În mod normal, România ar trebui să traverseze o perioadă cu temperaturi cuprinse între 20-26 grade Celsius.

„Normalul la sfârșit de septembrie ar fi temperaturi maxime între 20 și 26 de grade. Noi ne așteptăm la maxime vineri, mai ales sâmbătă, dar și duminică, care să pornească de la 28-30 de grade în majoritatea regiunilor și să ajungă spre 34-35 de grade Celsius, poate izolat chiar mai mult în partea de sud a teritoriului”, a mai spus aceasta.