Este anunțul momentului făcut de Marcel Ciolacu. Cine va fi premierul României? Liderul PSD a spus categoric că acesta nu va fi în niciun caz Florin Cîțu. Mai mult, pesediștii doresc să vină cu o propunere de premier din PSD. Ei vor solicita ca, în mecanismul rotației, PSD să aibă prima tragere la funcția de premier. Ciolacu a transmis un mesaj clar lui Florin Cîțu. Acesta nu poate să fie premier, din moment ce a fost demis prin moțiune de cenzură.

”Mai mult ca sigur, azi vom avea finalizat programul de guvernare. O să-mi iau o anumită marjă de negociere de la colegii mei. Categoric PSD va avea un premier desemnat”, a spus Marcel Ciolacu.

Cine va fi primul premier al noului Guvern. Anunțul făcut de Marcel Ciolacu

El a arătat că, din moment ce PSD a câștigat alegerile, este normal ca PSD să ceară premierul la prima rotație.

„De aici pleacă negocierile și cred că cel mai important este să nu iasă nimeni păcălit. Este normal să există poziții contradictorii, de aceea se și numesc negocieri. Eu sper ca astăzi să finalizăm aceste negocieri. Intrăm într-o normalitate și sunt ferm convins că și Florin Cîțu va înțelege această normalitate și va înțelege că nu poate să vină prim-ministru, după ce a fost demis prin moțiune de cenzură.”, a punctat Marcel Ciolacu.

Când se va finaliza programul de guvernare

Pe de altă parte, liderul PSD a susținut că discuțiile cu PNL și UDMR pe programul de guvernare se vor finaliza astăzi.

„Ne dorim o coaliție funcțională și cred că deja ar trebui să ne grăbim să finalizăm aceste discuții în ceea ce privește primul ministru. Mi-aș dori un program clar cu prioritățile și urgențele românilor din acest moment (…) și pe urmă un program de guvernare pe termen mediu până în 2024. Astăzi, mai mult ca sigur se va finaliza acest program de guvernare pe toate capitolele. Mai mult ca sigur PSD va face astăzi un Consiliu Național unde va decide primul ministru desemnat pentru Guvern, dar cel mai important este să nu construim ceva fără să ținem cont de nimic. Trebuie să ținem cont de voința românilor. PSD a câștigat alegerile generale”, a spus Marcel Ciolacu.

Declarațiile liderului PSD vin în contradicție cu dorința celor de la PNL. Aceștia își doresc ca primul premier să fie liberal. Decizia a fost confirmată oficial de preşedintele PNL, Florin Cîţu, la finalul şedinţei BEX. Acesta a declarat că s-a votat sistemul alternativ de premieri, decizia liberalilor fiind ca primul premier să fie dat de PNL. Totodată, Cîțu a mai precizat că mandatul privind numele premierului este simplu, şi anume preşedintele partidului.