Anunțul momentului în România. Liderii PNL care s-au reunit marţi seară în şedinţa Biroului Executiv (BEX), au votat cu o largă majoritate ca şefia guvernului să fie deţinută prin rotaţie de PNL şi PSD. Împotriva acestei decizii s-au înregistrat două voturi şi patru abţineri.

Pe de altă parte, surse liberale care au participat la ședință au declarat pentru news.ro că există o condiție. Mai exact, primul premier să fie liberal.

Ulterior, decizia a fost confirmată oficial de preşedintele PNL, Florin Cîţu, la finalul şedinţei BEX. Acesta a declarat că s-a votat sistemul alternativ de premieri, decizia liberalilor fiind ca primul premier să fie dat de PNL. Totodată, Cîțu a mai precizat că mandatul privind numele premierului este simplu, şi anume preşedintele partidului.

”S-a votat decizia de a avea un sistem alternativ de premier, cu prima propunere venită din partea PNL. Asta este decizia. În acest moment, vedem dacă schimbăm mandatul. În acest moment, eu sunt propunerea PNL pentru a fi premier. Dacă PSD se opune, vedem atunci. Propunerea noastră merge la președinte.”, a spus Florin Cîțu.

Întrebat dacă s-a discutat despre flexibilizarea mandatului în privinţa numelui premierului, Cîţu a precizat că s-a discutat dar nu s-a votat şi că în acest moment, decizia partidului este de a merge cu premier preşedintele partidului.

”Dacă PSD se opune, vedem atunci”, a spus el, despre posibilitatea ca PSD să se opună ca el să fie propunerea de premier.

Totodată, Florin Cîțu a mai subliniat faptul că prioritatea de acum este formarea unui nou Guvern și împărțirea Ministerelor în cel mai scurt timp.

”Sper cât mai rapid să avem Guvern. Ministerele avizatoare o să fie împărțite. Nu am discutat despre extrageri, sunt negocieri. Un minister avizator merge la un partid și altul la celalalt. PNL nu a pus o condiție pe numele celor de la PSD pentru funcția de premier”, a spus Florin Cîțu.

Florin Cîţu a mai spus că, potrivit negocierilor, unul dintre ministerele avizatoare va merge la partidul care dă premierul, iar alt minister, la celălalt partid, o împărţire urmând a fis şi în cazul MInisterelor Apărării şi Internelor.

Florin Cîțu, noul premier?

În ceea ce privește numele viitorului premier, Florin Cîțu a subliniat că mandatul de negociere nu a fost schimbat şi că el rămâne propunerea de premier din partea PNL.

„S-a votat decizia de a avea un sistem alternativ de premieri, cu primul premier din partea PNL. Asta este decizia”, a declarat preşedintele PNL..

„Vom vedea după aceea dacă trebuie să luăm altă decizie. (…) Dacă PSD se opune, vedem atunci. (…) PNL nu a pus niciun fel de condiţie pe numele celor de la PSD pentru că nu vrea să intre în aceste discuţii pentru că atunci ar fi o listă lungă”, a spus Cîţu.

Pe de altă parte, întrebat dacă Nicolae Ciucă rămâne o variantă de premier, Florin Cîţu a răspuns că nu s-a discutat un alt nume marți seară.

Preşedintele PNL a menţionat liderii viitoarei coaliţii trebuie să se înţeleagă pe varianta de premieri alternativi. „Avem o decizie că PNL vrea să aibă prima parte din mandat. După aceea discutăm şi numele de premier. (…) Propunerea noastră va merge după aceea la preşedintele României care are atributul constituţional”, a spus el.

Totodată, Florin Cîțu a mai adăugat că PNL, PSD şi UDMR trebuie să meargă la consultările cu preşedintele Klaus Iohannis cu o singură propunere de premier.  „Eu sunt sigur că vom agrea o propunere de premier şi vom avea un guvern”, a adăugat liderul PNL.

Întrebat dacă în cursul zilei de miercuri se vor încheia negocierile pe programul de guvernare, el a răspuns că speră ca acest lucru să se întâmple „cât mai rapid”. „În orice zi ar trebui să terminăm discuţiile”, a declarat Florin Cîţu.

Propunerea lui Emil Boc nu a fost supusă votului

Aceleași surse liberale au mai declarat pentru news.ro că propunerea venită din partea lui Emil Bloc, conform căreia partidul să ofere o flexibilizare echipei de negociere, astfel încât propunerea de premier să nu fie neapărat preşedintele partidului, în contextul blocajului din discuţiile cu PSD, pe varianta Florin Cîţu premier, nu a mai fost supusă votului.

Amintim faptul că liderul de Cluj Emil Boc a propus, marţi, în şedinţa Biroului Executiv al PNL, ca partidul să ofere o flexibilizare echipei de negociere, astfel încât propunerea de premier să nu fie neapărat preşedintele partidului, în contextul blocajului din discuţiile cu PSD, pe varianta Florin Cîţu premier.

În ceea ce privește numele posibililor premieri din partea PNL,  prim-vicepreşedintele PNL Lucian Bode afirma, la Parlament, înainte de şedinţa partidului, că în interiorul partidului există două decizii luate de forurile de conducere prin care atât Florin Cîţu cât şi Nicolae Ciucă sunt validaţi ca propuneri de premieri din partea partidului.

De menționat este faptul că PNL și PSD mai au foarte puțin timp la dispoziție să stabilească toate detaliile. În cadrul ședinței, prim-vicepreşedintele Gheorghe Flutur a anunţat că negocierile privind Guvernul ar trebui să fie finalizate până săptămâna viitoare.