Ce controale a făcut acesta

Ion Ștefan a trimis Corpul de Control, Inspectoratul de Stat în Construcții și Direcția Generală Dezvoltare Regională și Infrastructură să verifice proiectele prin PNDL. După aceste controale, ministrul demis a decis să-și trimită proprii primari la DNA.

Pe 9 februarie, procurorii au descins la sediul ministerului, de unde au ridicat mai multe documente. Controlul demarat de guvernare PNL a găsit nereguli în cazul a 29 de primari și care au fost sesizate în urma controlului Direcției Generale Dezvoltare Regională și Infrastructură. Alți 9 primari liberali vor da declarații la DNA pentru neregulile descoperite de ISC.

Ce nereguli s-au găsit

În urma controalelor, s-au găsit nereguli în valoare de aproape 18 milioane de lei, respectiv 6 milioane de lei. În PNDL 2, 79 dintre primarii liberali au picat la controlul DGDRI, iar 48 la cel al ISC.  La controlul DGDRI, sumele ce trebuie returnate sunt de peste 62 de milioane de lei, iar la controlul ISC neregulile sunt de aproape 33 de milioane de lei. În total, 165 de primari PNL ar fi în vizor DNA.

Ministrul nu a vrut să vorbească despre aceste denunțuri

În cadrul emisiunii prezentate de Oana Zamfir la Antena 3, jurnalista Berta Popescu a prezentat mai multe cifrele anterior menționate. Potrivit acesteia, ministrul demis Ion Ștefan ar avea mai multe plângeri la DNA. În acest context, Ion Ștefan și-ar putea trăda proprii primari pentru a scăpa de plângerile sale. Ministrul demis a refuzat să comenteze informațiile prezentate de jurnalista Berta Popescu.

Ce spunea Ion Ștefan despre aceste verificări

”Toate procesele verbale, toate constatările din teren au fost înaintate către organele de anchetă. Absolut toate. Și astăzi, o echipă de la DNA a fost la minister pentru a ridica documente pentru a verifica diferite situații.

Este făcută sesizare către organele de anchetă. Nu că există suspiciuni, am găsit cazuri complicate. Lucrări neexecutate sau executate parțial și care au fost trimise spre decontare. În mandatul meu au fost oprite de la plată lucrări în valoare de peste 500 de milioane de lei. În perioada mandatului meu am plătit peste 3 miliarde de lei pentru lucrări executate. Nu cum s-a spus că PNL oprește lucrările prin PNDL.”, spunea, pe 10 februarie, la Digi 24, ministrul Ion Ștefan.