Așadar, cea mai ieftină benzină standard costă 6,46 lei și se înregistrează la o singură stație Petrom din București, care se găsește pe Str. Dr. Herescu Petre, sector 5.

La restul stațiilor, benzina standard se găsește la prețuri între 6,47 lei și 6,64 lei. De asemenea, prețurile benzinei premium variază de la 6,92 lei și 7,29 lei.

Prețuri carburanți luni, 5 iunie. Benzina a ajuns să costă cât motorina

Cea mai ieftină motorină standard stagnează în continuare și costă 6,46 lei și se găsește la o stație Petrom din București, mai exact Str. Dr. Herescu Petre, sector 5. Prețul maxim al motorinei ajunge la 6,57 lei.

Totodată, motorina premium costă între 6,82 lei și 7,08.

Prețuri carburanți luni, 5 iunie. Benzina a ajuns să costă cât motorina

Amintim că prețurile carburanților în stațiile de alimentare au o evoluție similară cu cea a cotațiilor internaționale Platts pentru benzină și motorină, dar cu o diferența de câteva zile, potrivit unui studiu realizat de Consiliul Concurenței, care reanalizează modul în care modificările cotațiilor care se transmit în prețurile la pompă.

Cotația Platts este un preț de referință internațional pe piața benzinei sau motorinei și reprezintă o valoare reflectată de cererea, oferta și tranzacțiile realizate între traderi pe piața angro a combustibililor. Cotațiile Platts nu sunt date publice, iar pe termen lung tind să urmeze același trend cu prețurile barilului de petrol.

Astfel, atunci când cotațiile internaționale Platts la benzină și motorină cresc, se majorează și prețul la pompă al carburanților în România, iar când cotațiile scad, se diminuează prețul acestora în stațiile de alimentare.

S-au introdus noi reguli cu privire la regimul carburanților din România

Potrivit unei noi ordonanțe adoptate de Guvern, de la 1 iunie, benzina şi motorina vândute în România trebuie să conţină obligatoriu biocarburanţi în proporţie de 8% pentru benzină şi 6,5% pentru motorină.

Măsura are ca scop respectarea obligaţiei României de a reduce gazele cu efect de seră, dar și ținta de folosire a minimum 10% energie din surse regenerabile, pentru toate formele de transport.

Astfel, de la 1 iunie, odată cu apariția biocombustibililor în stațiile de carburanți, este posibil ca oamenii să cheltuiască mai mult pe combustibil. Mai multe state membre ale Uniunii Europene folosesc deja bioetanol în stațiile publice de carburanți.

Mașinile au nevoie de mai mult biocombustibil decât benzina convențională pentru a parcurge aceeași distanță, ceea ce va duce la un consum mult mai mare.