Așadar, cea mai ieftină benzină standard costă 6,47 lei, spre deosebire de 6,43, cât a fost zilele trecute. Această valoare se înregistrează la mai multe stații Lukoil din București de pe str. Coralilor, str. Şoseaua Chitila şi str. Poligrafiei.

La restul stațiilor, benzina standard se găsește la prețuri între 6,48 lei și 6,67 lei.

Prețuri carburanți miercuri, 31 mai. Cât trebuie să scoată șoferii din buzunar?

Pentru benzina premium, prețurile variază de la 6,95 lei și 7,32 lei. Cea mai ieftină motorină standard stagnează în continuare și costă 6,46 lei. Aceasta se găsește la o stație Petrom din București, respectiv Str. Dr. Herescu Petre, nr. 2A, Sector 5. Motorina premium costă între 6,54 lei și 7,08.

Un studiu realizat de Consiliul Concurenței arată că prețurile carburanților în stațiile de alimentare au o evoluție similară cu cea a cotațiilor internaționale Platts pentru benzină și motorină, dar cu o diferența de câteva zile.

Cotația Platts este un preț de referință internațional pe piața benzinei sau motorinei și reprezintă o valoare reflectată de cererea, oferta și tranzacțiile realizate între traderi pe piața angro a combustibililor. Cotațiile Platts nu sunt date publice, iar pe termen lung tind să urmeze același trend cu prețurile barilului de petrol.

Astfel, prețul la pompă al carburanților în România se majorează în momentul în care cotațiile internaționale Platts la benzină și motorină cresc. În momentul în care cotațiile scad, se diminuează și prețul acestora în stațiile de alimentare.

Prețurile înregistrate în ziua de marți, 30 mai

Stația Petrom de pe Șoseaua Virtuții din București a afișat un preț al benzinei standard de 6,54 lei/litru în ziua de marți, 30 mai. Simultan, motorina standard a ajuns la un preț de 6,48 lei/litru.

Comparativ cu prețurile înregistrate în ziua anterioară, Petrom a scumpit benzina cu șase bani/litru și a ieftinit motorina cu doi bani/litru.

Cotația țițeiului Brent, de referință pentru piața europeană era de 76 de dolari pe baril, în timp ce benchmark-ul american WTI se tranzacționa la 72 de dolari, niveluri în ușoară scădere.

Potrivit ultimelor cifre, consumul mediu anual în România este de circa 7,3 milioane de tone de carburanți, dintre care 5,9 milioane de tone motorină. Din această cantitate, aproximativ două treimi se produce în cele trei rafinării din țară, iar restul se importă.