Așadar, stația Petrom de pe Șoseaua Virtuții din București a afișat un preț al benzinei standard de 6,54 lei/litru în ziua de marți, 30 mai. Simultan, motorina standard a ajuns la un preț de 6,48 lei/litru.

Prețuri carburanți marți, 30 mai. Petrom a scumpit benzina și a ieftinit motorina

Comparativ cu prețuri înregistrate în ziua anterioară, Petrom a scumpit benzina cu șase bani/litru și a ieftinit motorina cu doi bani/litru. Astfel, benzina devine mai scumpă decât motorina.

Acest lucru reprezintă o noutate pe piața românească în ultimii ani, care este încă preponderent o piață a dieselului.

Prețuri carburanți marți, 30 mai. Petrom a scumpit benzina și a ieftinit motorina

Cotația țițeiului Brent, de referință pentru piața europeană era de 76 de dolari pe baril, în timp ce benchmark-ul american WTI se tranzacționa la 72 de dolari, niveluri în ușoară scădere.

Potrivit celor mai recente cifre, consumul mediu anual în România este de circa 7,3 milioane de tone de carburanți, dintre care 5,9 milioane de tone motorină. Din această cantitate, aproximativ două treimi se produce în cele trei rafinării din țară, iar restul se importă.

Amintim că Petrom este lider pe piața distribuției de produse petroliere cu amănuntul, cu o rețea de 555 de stații de distribuție, dintre care 393 Petrom și 162 OMV.

OMV Petrom a realizat o investiţie de 74 milioane de euro pentru producerea hidrogenului verde

Anterior, compania OMV Petrom a anunțat o investiţie importantă la rafinărie Petrobrazi din judeţul Prahova. Un contract de finanţare prin PNRR tocmai a fost semnat cu Ministerul Energiei.

În ziua de 22 mai, compania petrolieră a anunţat că a semnat cu Ministerul Energiei un contract de finanţare prin PNRR, cu o valoare maximă de aproximativ 39 milioane de euro.

Banii vor fi investiţi la rafinăria Petrobrazi, pe care OMV Petrom o deţine lângă Ploieşti, pentru construcţia unei capacităţi de producţie a hidrogenului prin electroliza apei. În total, investiţia se va ridica la circa 74 milioane de euro. Finalizarea lucrărilor este estimată pentru anul 2025.

De asemenea, Christina Verchere, directorul general al OMV Petrom, a precizat că ţara noastră are un potenţial semnificativ pentru dezvoltarea de proiecte energetice verzi.

„Credem că România are un potenţial semnificativ pentru dezvoltarea de proiecte energetice verzi, iar fondurile disponibile pentru finanţarea acestor proiecte deschid oportunităţi pentru creşterea economică a ţării”, a spus Christina Verchere.