Sâmbătă, 27 mai, cea mai ieftină benzină standard costă 6,43 lei/litru și se găsește la stațiile Lukoil din București, de pe str. Coralilor, str. Şoseaua Chitila şi str. Poligrafiei. Cu o zi în urmă, prețul benzinei standard la aceste stații era de 6,40 lei/litru

Cât costă un litru de benzină standard?

La restul stațiilor din România, benzina standard are prețuri cuprinse între 6,44 lei/litru și 6,63 lei/litru. De asemenea, pentru un litru de benzină premium, prețurile variază de la 6,91 lei și 7,28 lei.

Cea mai ieftină motorină standard costă sâmbătă, 27 mai, 6,46 lei litrul. Cu o zi în urmă, cel mai mic preț era de 6,44 lei/litru.La finalul săptămânii trecute, prețul unui litru de motorină era 6,40 lei.

În restul stațiilor din țară, prețul unui litru de motorină urcă până 6,57 lei.

Mai mult, un litru de motorină premium costă între 6,53 şi 7,08 lei. Cu o zi în urmă, aceasta se vindea cu prețuri cuprinse între 6,50 lei/litru și 7,08 lei/litru.

Evoluția prețurilor la carburanți în România

Amintim că prețurile carburanților în stațiile de alimentare au o evoluție similară cu cea a cotațiilor internaționale Platts pentru benzină și motorină, dar cu o diferența de câteva zile, potrivit unui studiu realizat de Consiliul Concurenței.

Cotația Platts este un preț de referință internațional pe piața benzinei sau motorinei și reprezintă o valoare reflectată de cererea, oferta și tranzacțiile realizate între traderi pe piața angro a combustibililor.

Totodată, cotațiile Platts nu sunt date publice, iar pe termen lung tind să urmeze același trend cu prețurile barilului de petrol.

În momentul în care cotațiile internaționale Platts la benzină și motorină cresc, se majorează și prețul la pompă al carburanților în Români. Simultan, prețul la pompă al carburanților se diminuează atunci când cotațiile scad.

Un studiu realizat de Tarfin Romania, liderul regional al finanțărilor în agricultură, arată că diminuarea recoltei agricole a fost cauzată parțial de creșterea prețului la motorină.

Creșterea prețului la motorină este unul dintre factorii cheie care au contribuit la diminuarea recoltei agricole și îngreunarea activității fermierilor. Potrivit datelor publicate în cadrul portalului Peco Online, preţurile la pompă ar urma să crească cu aproximativ 3% în următoarea perioadă.

„Cunoaștem bine faptul că agricultura din România traversează o perioadă dificilă și este subfinanțată. Am fost aproape de distribuitorii și fermierii din toate zonele țării, străduindu-ne să le înțelegem problemele și să venim către ei cu soluții rapide, care i-au ajutat să traverseze această perioadă plină de turbulențe”, a declarat Adina China Birta, Director General Tarfin Romania.