Răsturnare de situaţie în Parlamentul României!

Camera Deputaţilor, condusă interimar de PSD

După ce Ludovic Orban şi-a înaintat demisia din fruntea Camerei Deputaţilor, interimatul a fost preluat de către alt liberal, Florin Roman. Perioada de interimat a acestuia a expirat astăzi, 2 noiembrie, astfel că acum noul preşedinte interimar al Camerei Deputaţilor este un PSD-ist.

Este vorba despre Sorin Grindeanu, prim-vicepreşedintele PNL şi fost prim-ministru.

Alegerea lui Grindeanu ca preşedinte interimar al Camerei Deputaţilor ar putea fi un prim semnal că se pregăteşte o alianţă între PNL şi PSD, notează Antena 3.

Sorin Grindeanu va deţine un mandat interimar în fruntea Camerei Deputaţilor pentru două săptămâni. El a primit şapte voturi pentru a fi numit în această funcţie provizorie.

“Mă bucur că domnul Grindeanu a reușit să creeze o majoritate în Parlament și să fie președinte interimar”, a fost reacţia imediată a lui Marcel Ciolacu, aflat la sediul PSD din Kiseleff.

Grindeanu: Eu nu văd în acest moment vreo şansă ca acest Guvern să treacă

Scena politică din România este în fierbere, după ce, luni seara, premierul desemnat Nicolae Ciucă şi-a depus mandatul.

Sorin Grindeanu, prim-vicepreşedinte al PNL, spunea, luni, că, în opinia sa, Guvernul Nicolae Ciucă nu are vreo şansă să treacă de Parlament, cu excepţia situaţiei în care USR se răzgândeşte, dar şi în acest caz va exista „un mare semn de întrebare”, deoarece o serie de senatori şi deputaţi PNL au informat că nu vor vota acest Cabinet.

„Eu nu văd în acest moment vreo şansă ca acest Guvern să treacă, doar dacă cei de la USR se vor răzgândi, dar şi atunci acest Guvern ar putea să treacă la limită, pentru că am văzut vreo 14 – 15 parlamentari PNL conduşi de fostul preşedinte Ludovic Orban care spun că nu vor vota acest Guvern. Deci, şi atunci, există un mare semn de întrebare”, a afirmat Grindeanu, într-o conferinţă de presă.

Întrebat dacă nu ar fi fost mai bine ca PSD să intre la guvernare alături de PNL, Grindeanu a răspuns: „Soluţia pe care noi am propus-o este de a avea un Guvern de specialişti trei – patru luni pentru a putea organiza alegerile anticipate”.

Sorin Grindeanu nu vrea să spună dacă PSD va merge sau nu la Cotroceni cu o propunere de premier

Prim-vicepreşedintele PSD a refuzat să spună dacă, după ce Guvernul Ciucă va pica la vot în Parlament, social-democraţii vor merge la consultările de la Palatul Cotroceni cu o propunere de premier.

„O soluţie raţională este aceea de a nu avea un Guvern minoritar, indiferent de configuraţia acelui Guvern, pentru că un Guvern minoritar nu este capabil să gestioneze România în această perioadă. (…) De fiecare dată când noi facem anumiţi paşi pare că realitatea văzută din partea cealaltă, aici mă refer la Cotroceni sau la PNL, este cu totul alta.

Deşi părea, în urmă cu un an, soluţia raţională aceea de a avea un premier de la PSD, ca şi câştigători ai alegerilor parlamentare, şi un Guvern de uniune naţională, că ăsta a fost mandatul cu care noi am mers în urmă cu un an, acea soluţie raţională atunci a fost contrazisă de deciziile luate în acea perioadă. Ne-am învăţat acum, odată cu declanşarea acestei crize politice, să nu ne gândim că pe partea cealaltă se iau decizii raţionale”, a declarat Grindeanu.