Ministerul german al Apărării, citat de Reuters, a anunțat că a aprobat cererea Poloniei de a exporta cinci avioane de luptă MiG-29 învechite în Ucraina, cu intenția de a spori capacitățile aeriene ale acesteia împotriva unei potențiale agresiuni rusești.

Ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, a confirmat că cererea a sosit joi și a fost aprobată cu promptitudine în aceeași zi, subliniind fiabilitatea Germaniei ca aliat de încredere. Ministerul polonez al Apărării nu a făcut nicio declarație cu privire la transferul vechii aeronave.

După reunificarea Germaniei de Est și a Germaniei de Vest în 1990, Germania a achiziționat 24 de avioane MiG-29 de la fosta RDG est-germană, care au fost considerate cândva unele dintre cele mai sofisticate avioane de luptă din lume.

Polonia avea nevoie de aprobarea Germaniei pentru a trimite avioanele în Ucraina

După ce a transferat 22 dintre avioanele sale în Polonia în 2004, Berlinul a rămas cu două aeronave, dintre care una a fost pierdută într-un accident, iar cealaltă este acum expusă într-un muzeu.

Pentru celelalte avioane, Polonia are nevoie de permisiunea Germaniei pentru a le exporta către o terță națiune.

Recent, în timpul unei vizite la Varșovia, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat că Polonia va ajuta la crearea unei coaliții de națiuni occidentale pentru a livra avioane de luptă Kievului.

Ucraina are nevoie de avioane de vânătoare pentru contraofensiva anunțată

În așteptarea unui viitor contraatac, Ucraina caută avioane de vânătoare pentru a se proteja împotriva atacurilor aeriene. În ciuda apelurilor Kievului, națiunile occidentale s-au arătat reticente în a furniza Ucrainei avioane sofisticate, precum F-16. Cu toate acestea, unele țări s-au manifestat pentru a furniza Ucrainei avioane MiG-29 învechite, pe care țara le folosește deja.

Săptămâna trecută, președintele Poloniei, Andrzej Duda, a dezvăluit că națiunea sa a trimis deja opt avioane de luptă MiG-29 în Ucraina și a mai declarat că restul flotei, inclusiv cele de origine germană, ar putea fi, de asemenea, transferate. În mod obișnuit, contractele germane de vânzare de echipamente militare impun aprobarea din partea guvernului federal pentru orice transfer ulterior. În timp ce vizita soldații germani din Mali, ministrul apărării Boris Pistorius, reprezentant al Partidului Social-Democrat, a declarat că decizia oficială va fi anunțată mai târziu în acea zi. În plus, Slovacia s-a angajat să trimită avioane de luptă MiG-29 în Ucraina, premierul Eduard Heger subliniind importanța respectării angajamentelor.