Germania își va închide sâmbătă, 15 aprilie, ultimele trei reactoare care mai funcţionează, următorul obiectiv major fiind renunțarea la centralele pe cărbune, până în 2038.

Criza energetică din Europa, alimentată de repercusiunile războiului Rusiei împotriva Ucrainei, a declanșat o nouă dezbatere despre viitorul energiei nucleare.

Germania susține că tehnologia poate furniza energie în mod fiabil, fără a provoca emisii directe, într-un moment în care consumul de energie fosilă trebuie redus cât mai repede posibil, iar sursele de energie regenerabilă, cum ar fi energia eoliană și cea solară fotovoltaică, nu pot încă să acopere pe deplin necesarul de energie electrică al țării.

Germania își închide ultimele reactoare nucleare

Săptămâna aceasta vor fi închise centrala nucleară de la Bade-Wurtemberg, centrala Isar 2 și centrala de la Emsland.

Germania pune în practică decizia de a renunţa la energia nucleară, adoptată în 2002 şi accelerată de Angela Merkel în 2011, după catastrofa de la Fukushima. Evenimentul tragic petrecut atunci arată că „chiar şi într-o ţară care dispune de tehnologie de vârf, cum este Japonia, riscurile legate de energia nucleară nu pot fi controlate în proporţie de 100%”, justifica la acea dată fostul cancelar german.

Lipsită de gazele naturale ruseşti, Germania s-a confruntat cu unul dintre cele mai sumbre scenarii, care includea riscul de oprire a uzinelor şi lipsa căldurii în plină iarnă.

„În contextul preţurilor ridicate la energie, au apărut voci care au cerut prelungirea duratei de funcţionare a centralelor”, a declarat Jochen Winkler, primarul comunei Neckarwestheim, unde centrala nucleară cu acelaşi nume îşi trăieşte ultimele ore.

Germania renunță complet la energia nucleară pe 15 aprilie

Astfel, Guvernul condus de Olaf Scholz a decis în final să prelungească durata de funcţionare a ultimelor reactoare nucleare pentru a securiza aprovizionarea cu energie, însă doar până la 15 aprilie 2023.

„Poate că ar fi apărut noi discuţii dacă iarna ar fi fost mai dificilă, dacă ar fi fost întreruperi de curent şi penurie de gaze naturale. Însă, am avut o iarnă fără prea multe probleme graţie importurilor mari de gaze naturale lichefiate.”, a mai spus Jochen Winkler.

Începând din 2003 un număr de 16 reactoare nucleare au fost închise în Germania. Ultimele trei reactoare au furnizat 6% din energia produsă anul trecut în Germania, în condiţiile în care în 1997 ponderea energiei nucleare în mixul energetic a fost de 30,8%.

Ponderea regenerabilelor a urcat la 46% în 2022, de la mai puţin de 25% în urmă cu zece ani. Cu toate acestea, ritmul actual de extindere a capacităţilor regenerabile nu mulţumeşte nici Guvernul de la Berlin şi nici apărătorii mediului.

Fără un efort serios Germania riscă să nu îşi îndeplinească obiectivele climatice. Ecuaţia va fi complicată şi mai mult de obiectivul care prevede oprirea tuturor centralelor pe cărbune până în 2038 şi a unui număr important dintre aceste centrale în 2030.

Cărbunele este responsabil în continuare de o treime din producţia de electricitate a Germaniei, cu o creştere de 8% anul trecut, pentru a compensa absenţa gazelor ruseşti.