Cehia a păstrat deschisă opţiunea construirii de noi reactoare nucleare chiar dacă grupul ceh de utilităţi CEZ, la care statul este acţionar majoritar, a decis în 2014 să anuleze o licitaţie pentru extinderea centralei sale nucleare de la Temelin. 

Jan Stuller, însărcinatul special al Guvernului ceh pentru energia nucleară, a declarat că firmele Rosatom (Rusia), EDF (Franţa), Westinghouse (SUA), Korea Hydro & Nuclear Power (Coreea de Sud), China General Nuclear Power (China) şi un parteneriat între grupul francez Areva şi Mitsubishi Atmea şi-au manifestat interesul pentru construirea de noi reactoare. 

"Este important de subliniat că acestea nu sunt oferte pentru construirea de noi reactoare ci răspunsuri la solicitările noastre pentru informaţii", a spus Jan Stuller. 

Finele lunii octombrie era termenul limită pentru companii să trimită detaliile tehnice ale reactoarelor pe care le pot oferi. Guvernul ceh vrea să construiască un nou reactor la centrala de la Dukovany, altul la Temelin şi posibil câte un nou reactoar la ambele centrale. 

Grupul ceh CEZ, cel mai mare grup de utilităţi din Europa Centrală, operează două centrale nucleare, fiecare cu o capacitate de 2.000 de MW. Decizia CEZ din 2014 de a anula licitaţia pentru extinderea centralei de la Temelin a fost luată şi din cauză că grupul nu a putut obţine garanţii de preţ de la Guvern. 

Orice decizie cu privire la debutul lucrărilor de construcţie este puţin probabil să fie luată înainte ca un nou guvern să fie instalat după alegerile legislative din luna octombrie 2017. 

SURSA: Agerpres