Liderii PNL, PSD şi UDMR, precum şi reprezentanţii grupului minorităţilor din Parlament, s-au întâlnit marţi, 9 noiembrie, pentru a discuta despre formarea noului Guvern şi susţinerea acestuia în Parlamentul României.

Anunţul făcut de Florin Cîţu şi Marcel Ciolacu după negocierile de marţi

Cu această ocazie, preşedintele PNL, Florin Cîţu, a anunţat că numărul ministerelor din Guvern ar putea creşte, în viitoarea formulă, până la cel mult 20.

“Am discutat despre programul de guvernare şi un calendar pentru perioada următoare. E o discuţie pentru extinderea numărului de ministere la maximum 20”, a declarat Cîţu la finalul discuţiilor de marţi.

“A fost cea de-a doua întâlnire, într-o echipă completă, alături de reprezentanții UDMR și reprezentanții minorităților. Vom începe mâine discuțiile pe fiecare capitol în parte.

Programul de guvernare trebuie conceput pe măsuri pe termen scurt și măsuri pe termen mediu”, a precizat şi Marcel Ciolacu, preşedintele PSD, după discuţiile de astăzi.

Relaţia dintre PNL şi USR s-a rupt de tot

Florin Cîţu a fost întrebat de jurnalişti dacă s-au încheiat negocierile sau discuţiile cu cei din USR.

“După ce a spus domnul Cioloş, cred că da”, a fost replica liderului liberal.

Reamintim că Dacian Cioloş a declarat, marţi, că USR nu va vota niciodată “un Guvern capturat de pesedism”, el adăugând că “s-a ajuns în această situaţie din cauza slăbiciunii liderilor penelişti şi cu îngăduinţa preşedintelui Iohannis”.

Nu s-au negociat încă numele premierului şi ministerele pe care le va primi fiecare partid

UDMR şi-ar putea păstra cele trei ministere pe care le deţine şi în prezent în Guvern, respectiv cel al Mediului, cel al Dezvoltării şi cel al Tineretului şi Sportului. “Cred că da”, a răspuns Cîţu, întrebat de jurnalişti despre această posibilitate.

El a mai precizat că nu s-a discutat încă despre numele premierului şi ce partid va primi anumite ministere. Liderul PNL a admis că s-ar putea ajunge în situaţia în care social-democraţii să deţină mai multe portofolii în Guvern decât liberalii.

“Vom vedea când ajungem la acea discuție. Azi nu am discutat de premier și ministere. (…)

Cine are premierul, poate să aibă mai puţine ministere şi aşa mai departe. Deci, se poate discuta”, a mai spus Florin Cîţu.

Liberalii au aceste condiţii bătute în cuie

PNL ar avea următoarele condiţii în vedere formării unui Guvern cu PSD şi UDMR, afirmă surse din interiorul partidului, potrivit Stiripesurse.ro.

 • Premier obligatoriu de la PNL
 • Ministerele să fie ocupate paritar – 50% PNL si UDMR, 50% PSD
 • Rămâne cota unică de impozitare
 • Nu cresc taxe
 • Deficitul rămâne la nivelul și calendarul agreate cu Comisia Europeană
 • Desființarea SIIJ să fie inclusă în programul de guvernare
 • Asumarea proiectului “România Educată”
 • Să existe parteneriat cu Președintele Klaus Iohannis
 • Reforma administrativă
 • Descentralizare
 • Nivelul impozitelor care să se întoarcă la comunitățile locale, inclusiv parte din redevențele pentru activități din subteran
 • 64 de reforme din PNRR sunt “de neatins”