Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu susține că în discuţiile purtate cu PNL nu s-a făcut referire la eventuale propuneri pentru ministere, singurul nume adus în discuţie fiind cel al profesorului Alexandru Rafila pentru portofoliul Sănătăţii.

În acest context, Ciolacu a susţinut că „dacă nu venim cu un suflu nou, valul cinci ne va găsi la fel de nepregătiţi precum valul patru”. El a mai adăugat că alături de membrii PSD vor ca „prima linie” a partidului să fie reprezentată într-un eventual Guvern alături de PNL şi UDMR.

Referitor la Gabriela Firea, Ciolacu susține că aceasta are o experiență administrativă, iar același lucru e valabil și în cazul celorlalți social democrați.

„Colegii cer ca prima linie a partidului, oamenii cu cea mai bună expertiză – şi Mihai Tudose, şi Sorin Grindeanu au fost prim miniştri, Rafila e un specialist, şi domnul Dîncu a fost vicepremier, a condus Ministerul Dezvoltării, are o experienţă şi doamna Gabriela Firea, administrativă în primul rând – da, eu o să solicit colegilor să mergem cu prima linie în acest moment dificil.

Ce mi-au cerut colegii – iarăşi o premieră în Partidul Social Democrat – să nu facem niciun rabat la niciun minister, dacă vom negocia să nu mergem cu cineva care nu este pregătit pentru acel minister. Şi aşa va fi”, a afirmat Marcel Ciolacu, la Antena 3.

Ciolacu va fi noul premier?

Întrebat dacă el va fi propunerea PSD pentru funcţia de premier, Ciolacu a răspuns că speră doar ca șeful statului să fi învățat lecția abuzului de putere și să negocieze cu partidele politice.

„Mă bucur că sunt aşa informaţiile, cred că preşedintele României în momentul acesta a învăţat lecţia abuzului de putere şi va aştepta întâi să se termine negocierile între partide şi pe urmă va chema la consultări pentru desemnarea unui prim ministru”, a spus el.

În ceea ce privește situația din România, liderul PSD a susţinut că România este într-un „haos”, iar PSD trebuie să implice, fără a face calcule electorale. El a amintit de criza energetică cu care se va confrunta întreaga țară.

„Sunt anumite lucruri care trebuie scoase din programul de guvernare al PNL-ului, de exemplu privatizarea Trezoreriei – nu înţeleg de unde ne-a venit ideea asta, acolo vorbim de 200 de miliarde de euro, vânzarea Hidroelectrica. (…) Nu am văzut un plan pe termen mediu de independenţă energetică a României, vom veni cu aşa ceva, un plan care trebuie asumat de toate formaţiunile politice, să ieşim din această spirală cu energia. (..) Este evident că vom avea o negociere până în martie şi din martie încolo pe următorii trei ani”, a adăugat Ciolacu.

Totodată, liderul PSD a mai afirmat că e nevoie de un „plan de ţară”, asumat de toate partidele parlamentare, arătând că „altfel nu vom ieşi din acest lanţ de înjurături între toate partidele politice”. Ciolacu este de părere că acest plan de ţară trebuie respectat indiferent de alternanţa la guvernare.

„Românii să încapă din nou să aibe încredere în oamenii politici”, a mai spus Ciolacu.