Pneumonia – boala care ucide 8.000 de români, anual

Pneumonia, un pericol tot mai mare. Incidența cazurilor de pneumonie înregistrează o creștere alarmantă. Un număr tot mai mare de români sunt admiși în stare critică la spital, deoarece își tratează afecțiunea în mod necorespunzător acasă, bazându-se pe metode de tratament necorespunzătoare și neavizate de medici.

Specialiștii medicali recomandă cu fermitate precauție sporită și evitarea pe cât posibil a incintelor aglomerate. Conform informațiilor furnizate de Realitatea Plus, numeroși cetățeni români au decedat până în prezent în acest an din cauza acestei infecții respiratorii.

Peste 40 de indivizi, inclusiv copii și adulți, sunt spitalizați la Spitalul Județean de Urgență Slatina din cauza pneumoniei.

Medicii subliniază că simptomele pot fi similar confundate cu cele ale răcelii sau gripei. Ei transmis că cei care nu acordă atenție semnelor precoce ale bolii se confruntă cu un risc crescut.

„În acest moment avem circa trei cazuri de gripă la Secția de Boli infecțioase și două la Pediatrie, plus două cazuri de COVID. Avem, în schimb, foarte multe pneumonii care se tratează, dar nu înseamnă că nu pot fi cu risc”, a explicat un medic.

Pneumonia se extinde rapid pe întreg teritoriul țării, cu persoanele în vârstă și copiii fiind cel mai vulnerabili. În Bistrița, au fost raportate peste 270 de cazuri de pneumonie de la începutul anului și până în prezent, iar 6 pacienți au pierit din cauza acestei afecțiuni.

„Sunt și la copii, și la adulți. Sunt prezente pentru tot. Pot să apară la orice vârstă și pot fi grefate de riscuri majore, chiar deces.

Ruse, febră, stare generală alterată, junghi intercostal. Uneori oamenii vin chiar și cu dureri care pot mima un atac cardiac sau chiar cu dureri în abdomen”, a adăugat medicul specialist.

Anual, până la 8.000 de persoane își pierd viața în România din cauza pneumoniei. Specialiștii ne îndeamnă să evităm aglomerațiile și să purtăm măști de protecție pentru a ne proteja sănătatea.

pneumonie
Pneumonie / SURSA FOTO: Dreamstime

Care sunt simptomele pneumoniei la bebeluși

Pneumonia reprezintă o infecție ce afectează unul sau ambele plămâni, determinând umplerea alveolelor pulmonare (micile saci de aer din structura plămânilor) cu lichid sau puroi.

Această afecțiune poate fi cauzată de bacterii, virusuri sau ciuperci.

Manifestările pneumoniei pot varia de la ușoare la severe și pot include tuse cu sau fără secreții, febră, frisoane și dificultăți de respirație. Severitatea bolii depinde de vârstă, starea generală de sănătate și factorii care au cauzat infecția.

Pe scurt, simptomele pneumoniei comunitare includ:

1. Stare generală afectată (disconfort general)
2. Tuse
3. Respirație dificilă (dispnee)
4. Febra
5. Frisoane
6. Durere în zona toracică

Uneori, bebelușii pot fi afectați de pneumonie fără să prezinte simptome tipice. Aceștia pot manifesta vărsături, febră, tuse sau pot părea neliniștiți, obosiți și lipsiți de energie. Potrivit Farmacia Tei, ei pot avea următoarele manifestări la nivelul sistemului respirator:

1. Ton albastru în zona pielii și a buzelor
2. Sforăit
3. Retragerea mușchilor dintre coaste în timpul respirației
4. Respirație rapidă
5. Lărgirea nărilor la fiecare inspirație