O pneumonie misterioasă se răspândește în Europa

O pneumonie misterioasă se răspândește treptat în Europa. În China, a izbucnit o epidemie de pneumonie de ceva vreme. Virusul care cauzează boala s-a răspândit și pe continentul european. Autoritățile din China cred că epidemia  este cauzată de niște agenți patogeni respiratori, infecții bacteriene, virusul sincițial respirator, virusul gripei și virusul răcelii comune.

Totuși, Tudor Ciuhodaru nu crede că ar trebui să ne panicăm. Potrivit spuselor sale, febra, oboseala și tusea prelungită la copiii cu vârste între 3 ani și 8 ani sunt normale, mai ales în contextul perioadei intense de restricții sanitare, a deficitului de memorie imunologică și a creșterii rezistenței antibiotice. În plus, copiii sunt extrem de vulnerabili acum din cauza deficitului de memorie imunologică. În ultimii ani, ei nu au fost expuși la aceste tipuri de bacterii.

Chiar dacă virusul a venit din China, situații similare au fost întâlnite și în SUA și Canada, după ridicarea restricțiilor sanitare.

„Dacă vorbim despre faptul că acest lucru iar a apărut în China, vă reamintesc faptul că și Statele Unite, și Canada, și Europa s-au confruntat cu un val crescut de infecții respiratorii acute, mai ales după ridicarea restricțiilor. Și în acest context, dacă ne uităm în China, ea a înregistrat un număr constant de cazuri pe creștere în perioada următoare ridicării restricțiilor, iar ceea ce a dus la explozia de cazuri a fost practic Ziua națională de la începutul lunii octombrie.

În plus, dacă ne uităm pe raportările de acolo, se înregistrează într-adevăr un număr constant de cazuri severe, dar foarte puține cazuri critice și niciun deces până în acest moment. Dacă ne uităm și puțin peste ocean, specialiştii spun că nu este vorba despre un agent patogen nou, ci de un cocktail, de o cantitate mai mare de virus și bacterii care circulă în același timp”, a declarat el, sâmbătă, în cadrul unei emisiuni TV de pe Antena 3.

Europa trebuie să se pregătească pentru ce e mai rău

La polul opus, însă, expertul în boli infecțioase, Dr. Joseph Ambani, crede că statele europene ar trebui să intensifice măsurile lor sanitare pentru a se proteja împotriva bolii. El a subliniat că sistemele de sănătate din Europa nu acordă suficientă atenție epidemiei din China.

La momentul actual, informațiile disponibile despre virusul responsabil de epidemia de pneumonie din China sunt limitate. Cu toate acestea, Dr. Ambani a avertizat că statele europene ar trebui să fie pregătite pentru scenarii mai dificile. El a declarat că „situația este îngrijorătoare”, dat fiind caracterul incert al traiectoriei epidemiei de pneumonie.

Cu toate acestea, expertul a subliniat că prevenirea bolii și monitorizarea situației din China pot contribui la eforturile sistemelor sanitare din Europa de a preveni o posibilă nouă epidemie.