Numărul insolvențelor persoanelor fizice înregistrează o tendință crescătoare, în special în anul 2024, comparativ cu anii precedenți, conform declarațiilor lui Mihai Silviu Stejar, șeful Biroului Direcției de Insolvență a Persoanelor Fizice din cadrul Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC).

Legea privind insolvența persoanelor fizice a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2018.  În decursul a șase ani, s-au înregistrat 400 de cereri la nivel național. Cele mai multe dintre acestea au fost înregistrate în anul 2023, în total 135.

ANPC a detaliat statistica privind cererile de insolvență

În anul 2024, până la începutul lunii martie, s-au înregistrat aproape jumătate din cererile din 2023. Este vorba de aproximativ 60 de dosare. Din acestea, 172 sunt cereri pentru deschiderea unui plan de rambursare, pentru care Comisia de Insolvență a emis decizii de admitere în principiu, deschizând procedura efectiv în 166 de cazuri. Aceste informații au fost comunicate de Stejar în cadrul unei dezbateri organizate de Financial Intelligence.

Conform informațiilor furnizate de sursa menționată, legea privind insolvența prevede trei forme ale procedurii. E vorba de procedura pe bază de plan de rambursare a datoriilor. Urmează procedura judiciară prin lichidare de active. A treia e procedura simplificată de insolvență.

Legea privind insolvența prevede trei forme ale procedurii

Procedura pe bază de plan de rambursare a datoriilor constă în elaborarea unui plan de rambursare de către debitor, care va fi negociat cu creditorii. Debitorul poate intra în această procedură doar dacă creditorii sunt de acord cu planul. Ei trebuie să voteze în favoarea sa.

Procedura judiciară prin lichidarea de active se desfășoară prin intermediul instanțelor de judecată. În acest caz, debitorul depune o cerere la judecătorie în circumscripția sa de domiciliu. Dacă cererea este acceptată, instanța va numi un lichidator responsabil cu lichidarea și vânzarea tuturor bunurilor debitorului.

Apoi, debitorul intră într-o perioadă numită post-procedură. Aceasta poate dura între unu și cinci ani. În acest interval, debitorul trebuie să plătească către creditori o sumă stabilită de instanță, din venitul său net. Aceste clarificări au fost oferite de către Stejar.

Numărul cererilor transmise către ANPC

În ceea ce privește numărul cererilor transmise către ANPC, cele mai puține (23) au fost înregistrate în anul 2018, iar în acest an, până în prezent, au fost consemnate 60 de dosare.

„Se pare că numărul va fi în creştere, deoarece foarte mulţi debitori au început să fie interesaţi de această procedură. În cadrul acestei proceduri pe bază de plan de rambursare trebuie să menţionez că, în negocierea cu creditorii, majoritatea debitorilor plătesc întreaga datorie către creditori, deoarece doresc să-şi salveze bunurile de la executare silită.

Oricum, legea are nişte prevederi foarte restrictive pentru debitori. (…) din experienţa pe care noi o avem, în special la Bucureşti, peste 80% dintre debitori îşi plătesc integral creanţa. Din păcate, ne-am confruntat şi cu situaţia în care unii dintre creditori, în special bănci, contestă deciziile de admitere în principiu ale comisiilor de insolvenţă.

În ciuda faptului că debitorii oferă prin planul de rambursare plata întregii datorii, motivând faptul că aceştia sunt de rea-credinţă, în contestaţia pe care o adresează instanţelor de judecată”, a explicat oficialul ANPC.