Insolvență pentru un cartier din Cluj

Insolventa CLUJ: Un cartier din Cluj a intrat în insolvență; acest cartier este, de fapt, un mini-orășel aflat la 30 de kilometri distanță de Cluj-Napoca, în Băbuțiu.

Cartierul a fost construit de către societatea SC Soimeni Parc, cea care a luat ființă în anul 2014. Ea a fost formată de către Mark Gitenstein, fostul ambasador al SUA în România, Steven van Groningen, directorul Raiffeisen Bank și Don Lothrop. Acesta din urmă a fost parteneri în mai multe fonduri care finanțează start-up-uri în Sillicon Valley.

Cererea de intrare în insolvență a fost formulată la data de 24 august 2023 de către societatea mai sus precizată. La doar o zi de la formularea cererii, Tribunalul Comercial a acceptat-o. De asemenea, a și dispus începerea procedurii.

”Admite cererea debitoarei ŞOIMENI PARC S.A. de deschidere a procedurii insolvenţei. Dispune deschiderea procedurii generale a insolvenţei împotriva debitoarei ŞOIMENI PARC S.A.

În conformitate cu dispoziţiile art.45 alin.1 lit. d) din Legea nr.85/2014, desemnează în calitate de administrator judiciar provizoriu pe DDG INSOLVENCY IPURL, care va îndeplini atribuţiile prevăzute de art.58 din Legea nr. 85/2014, instrumentând prezenta procedură de insolvenţă până la eventuala sa confirmare sau schimbare, în condiţiile Legii nr. 85/2014.

Stabileşte în favoarea administratorului judiciar provizoriu un onorariu provizoriu lunar de 1.500 lei + eventual TVA, plus un onorariu de succes de 5% + eventual TVA din sumele distribuite creditorilor, plafonat la suma de 7000 lei + eventual TVA în ipoteza prevăzută de art. 118 alin.1 lit. a) din Statutul privind organizarea şi exercitarea profesiei de practician în insolvenţă.

Dispune desemnarea administratorului special în vederea reprezentării intereselor asociaţilor. Ia act de intenţia debitoarei de a depune un plan de reorganizare

.(…) Dă dispoziţie tuturor băncilor la care debitoarea are disponibil în conturi să nu dispună de acestea fără ordinul judecătorului sindic sau al administratorului judiciar sub sancţiunea prevăzută de art.86 alin.2 din Legea nr.85/2014, obligaţia de notificare revenind administratorului judiciar provizoriu (…)”, arată o parte din soluția pe scurt a Tribunalului Comercial Cluj.

SC Soimeni Parc a avut un venit de 9,8 milioane lei și cheltuieli de 31,2 milioane lei în 2022. De asemenea, pierderile s-au ridicat la 21,4 milioane lei, în timp ce datoriile au însumat 55 milioane lei. Gatezadecluj.ro spune că capitalurile proprii negative au fost de -23.089.961 lei.

Insolvența din Cluj ar fi, de fapt, o schemă

Sursa mai sus citată arată că această insolvență ar fi, de fapt, o schemă. Încercând să afle mai multe detalii cu privire la intrare în insolvență a societății, sursa citată a intrat în contact cu reprezentanții societății.

Aceștia au precizat că este vorba despre o decizie a acționarilor și că proiectul va continua. Singura diferență constă în schimbarea companiei.

”Este vorba despre o decizie a acționarilor. Proiectul se va continua, însă cu altă companie. Nu este o problemă pentru actualii clienți sau viitorii clienți. O parte din oameni s-au mutat deja aici, școala va merge în continuare, așa că nu trebuie să vă faceți griji”, a precizat unul dintre reprezentanții firmei.

Nu în ultimul rând, peste 20 de case din prima etapă a proiectului sunt deja finalizate, arată site-ul oficial al proiectului.

colina noua - insolvența cluj
SURSA FOTO: colinanoua.ro

Mark Gitenstein, apropiat al lui Biden

Mark Gitenstein, în vârstă de 74 de ani, a fost un confident de încredere al actualului președinte american și a fost alături de Biden pentru o perioadă îndelungată, care datează din 1987.

În timpul unei vizite la București, în 2009, în timp ce era vicepreședintele lui Barack Obama, Biden a vorbit despre prietenia sa cu Gitenstein.

La acea vreme, Gitenstein deținea funcția de ambasador al SUA în România.

Avem un ambasador aici – America, după părerea mea, l-a trimis pe cel mai bun pe care l-a avut„, a remarcat Joe Biden, stând alături de președintele de atunci al României, Traian Băsescu.

Citeste despre Mark Gitenstein.

Citeste si: Cartier Cluj

Citește și pe evz.ro.