Pensiile care cresc cel mai mult după recalculare

Recalcularea pensiilor. Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a dezvăluit românii care au muncit peste 25 de ani se vor bucura de cele mai mari creșteri ale pensiilor, după recalcularea din septembrie.

„Pensiile românilor care au muncit mai mult vor crește mai mult după 1 septembrie. Toți românii care au muncit perioade mai îndelungate, peste 25 de ani, vor primi puncte de stabilitate. 1 punct pe an peste 35 de ani. Datorită acestor puncte muncă românilor va fi recompensată”, a declarat ea pentru România TV.

Potrivit ministrului Muncii, cel mai important este să se facă recalcularea și, în urma acesteia, să se spună și să se numere câți români au pensii mai mari. În 2024, toți românii au pensii mai mari datorită creșterii punctului de pensie la 2.032 lei.

Începând cu data de 1 septembrie, legea oferă oamenilor posibilitatea să continue să depună actele necesare pentru recalculare.

„Adevărat. De la 1 septembrie mai sunt 6 luni în care românii își pot aduce dovezile muncii. Noua lege valorifică tot ce înseamnă contribuții de asigurări sociale. Pentru toate veniturile purtătoare de contribuții de asigurări sociale, venituri contributive, vor obține puncte de pensie și vor obține o pensie mai mare”, a explicat Simona Bucura Oprescu.

Ministrul Muncii a adăugat:

„Suntem în dispozitiv în ceea ce privește legea pensiilor, am fost pe zis și făcut. Vom încerca să fim cu perioade de implementare cât mai scurte, dar făcând treabă bună. Lucruri bune și la timp. Profit de interviu pentru a le mulțumi celor care sunt în slujba românilor, colegii de la casele de pensii si care s-au mobilizat extraordinar și datorită cărora românii își vor primi pensile recalculate”.

simona bucura oprescu
Simona Bucura Oprescu/SURSA FOTO: Facebook/ Simona Bucura Oprescu

Cine nu primește bani în plus după recalculare?

Amintim că deciziile de recalculare urmează să fie distribuite în decurs de două luni, iar pensionarii din întreaga Românie vor fi informați cu privire la suma pe care o vor primi. Cu toate acestea, anumite persoane nu vor beneficia de a doua creștere din septembrie.

Recalcularea dosarelor de pensii va avea loc după finalizarea proceselor de digitalizare și evaluare. Apoi, la jumătatea lunii august, Casa de Pensii va transfera fondurile destinate majorărilor către bănci și Poșta Română.

Șeful Casei Naționale de Pensii și alte Prestații Sociale a furnizat mai multe informații și a explicat cine nu va primi bani la a doua majorare. Este important de subliniat faptul că nu toți românii vor beneficia de această majorare.

De exemplu, cei care au acumulat stagii minime de cotizare nu vor primi o creștere a pensiei. De asemenea, cei care au lucrat mai puțin de 25 de ani nu vor primi puncte de stabilitate.

Prin urmare, un român care a cotizat pentru doar 18 ani va păstra aceeași pensie.

Aceeași situație se aplică și unui român care a acumulat doar 15 ani de cotizare, a precizat Daniel Baciu. Mai multe puteți citi aici.