Pensia anticipată. În ultima vreme, discuțiile despre noua lege a pensiilor au devenit intense. Circulă diverse informații, iar pensionarii se simt confuzi și nu știu la ce să se aștepte.

Autoritățile reamintesc însă oamenilor că este crucial să se informeze doar din surse oficiale, astfel încât să aibă acces la informații corecte și să evite potențialele înșelări.

Românii care se pot pensiona anticipat

Una dintre aspectele care a stârnit confuzie printre pensionari este reglementarea privind pensia anticipată. În această privință, ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, vine în întâmpinarea lor. Aceasta a clarificat care sunt categoriile de români care se pot pensiona anticipat.

„Absolut toate dosarele de pensie, indiferent de legea pe care s-a ieșit, pentru toate se va face recalcularea. Indiferent de legea pe care s-a ieșit, se vor aplica prevederile legii 360 și se va aplica formula de calcul.

Este important de știut că nu se acordă beneficii la beneficii. Punctele de stabilitate se obțin doar pentru perioadele contributive.

Dacă ai avut patru luni pe an de condiții deosebite, vei beneficia de acestea, dacă a fost încadrat locul de muncă altfel și dacă angajatorul a plătit. Dacă nu a plătit, situația este interpretabilă.

Dar atât pentru condiții speciale cât și pentru cele deosebite, am reținut beneficiile”, a explicat ea.

Există totuși o altă categorie de români care pot opta pentru pensia anticipată fără a fi penalizați.

Potrivit Simonei Bucura Oprescu, este vorba despre bărbații care pot accesa pensia la vârsta de 60 de ani, dacă au un stagiu de cotizare de 40 de ani.

”Anii sub 25 de ani nu sunt ani care aduc puncte suplimentare.

În momentul acesta, în legea pensiilor avem un stagiu minim de 15 de ani, un stagiu complet de cotizare de 35 de ani şi avem şi o altă noutate în lege, cei care au stagiu de cotizare de 40 de ani pot să iasă la pensie după noua lege, fără nicio penalitate, adică dacă ești bărbat, ai început la 20 de ani, vârsta maximă limită de pensionare este 65 de ani, poţi să ieşi la 60 de ani fără nicio penalitate.

Este foarte important ca pensionarii să ştie acest lucru, mai ales pensionabilii, să îşi facă planificarea carierei şi a vieţii în funcţie de acest lucru”, a declarat ea la Prima News.

Simona Bucura Oprescu
 SURSA FOTO: Facebook, Simona Bucura Oprescu

Cine poate beneficia de pensia anticipată, chiar dacă a lucrat o singură zi?

Ministrul Muncii a adus în discuție și situația românilor care au lucrat doar o zi în viață, dar pot fi eligibili pentru pensie anticipată, chiar dacă stagiul minim de cotizare prevăzut de lege este de 15 ani.

Această excepție se aplică în cazul românilor pentru care se stabilește pensia de invaliditate.

”În indemnizația minimă socială, avem 1,2 milioane de români.

Avem și români care au intrat prin pensie de invaliditate. Poți intra în pensia de invaliditate chiar dacă ai o singură zi de muncă dar, din păcate, ai avut un accident de muncă, ți-ai pierdut capacitatea de muncă și obții pensie de invaliditate.

Dar avem și români care au 35 de ani de cotizare pe salariul minim pe economie și care au tot 1281 de lei pensia minimă. Și atunci, venim și aici cu adecvarea pensiilor, cu ajutorul punctelor de stabilitate”, a declarat Simona Bucura Oprescu pentru Antena 3 CNN.

Reguli privind vârsta de pensionare și stagiul de cotizare

Tot la Antena 3 CNN, Simona Bucura Oprescu a venit cu lămuriri privind vârsta de pensionare și stagiul de cotizare în România. În prezent, pentru a beneficia de pensie în țară, este necesar un stagiu minim de cotizare de 15 ani, o prevedere comună în legislațiile naționale ale statelor membre din Uniunea Europeană.

De asemenea, ministrul Muncii a subliniat și vârsta de pensionare pentru femei. În prezent, aceasta este de 62 de ani și două luni, urmând să crească la 62 de ani și trei luni din luna iulie. Până în anul 2030, vârsta de pensionare pentru femei trebuie să ajungă la 63 de ani. Până în 2035 la 65 de ani, însă, aceste modificări vor fi implementate treptat. Mai multe puteți citi aici.