Cum se poate lua pensie anticipată fără penalizare

Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a detaliat că potrivit noului cadru legislativ privind pensiile, cetățenii români vor avea posibilitatea de a opta pentru pensionarea anticipată fără penalizare.

„Pensia anticipată se poate lua atunci când ai stagiul complet de cotizare și poți să te pensionezi anticipat în două situații”, a declarat ministrul, într-o intervenție miercuri seară, la Antena 3.

Potrivit ministrului, în prima situație, cea în care se poate ieși la pensie fără penalizare, este atunci când sunt acumulați 40 de ani de stagiu contributiv. Altfel spus, un bărbat a cărui vârstă pentru pensia limită de vârstă în sistemul public este de 65 de ani, dacă are 40 de ani de stagiu de cotizare, acesta poate ieși la pensie la 60 de ani fără nicio penalizare, cu toate drepturile.

În cel de-al doilea caz, cel în care se poate ieși la pensie anticipat, dar penalizarea este redusă, este atunci când sunt acumulați 35 de ani stagiu contributiv, ceea ce este obligatoriu pentru a pensionare anticipată. Se poate ieși la pensie anticipat scăzând penalizarea de la 30% cât era pe vechea lege (263/2010) la o penalizare de 24% cât e pe noua lege, a mai detaliat Simona Bucura Oprescu.

Condițiile pentru rămânerea în activitate a pensionarilor

Ministrul Muncii a oferit clarificări , în urmă cu câteva zile, cu privire la categoriile de români care pot opta pentru continuarea activității profesionale și la condițiile pe care aceștia trebuie să le îndeplinească.

”Apreciem că persoanele asigurate în sistemul public de pensii care îndeplinesc condițiile de înscriere la pensie pentru limită de vârstă, respectiv vârsta standard de pensionare şi stagiul minim de cotizare contributiv prevăzute lege, au un drept de opțiune, respectiv acela de a opta pentru continuarea activității în baza aceluiași contract individual de muncă/raport de serviciu, până la împlinirea vârstei de 70 de ani. Lipsa acestui demers de a opta pentru continuarea activității în baza aceluiași contract de muncă duce la încetarea de drept a contractului individual de muncă, în condițiile prevăzute de Legea nr. 53/2003 – Codul Muncii și solicitarea deschiderii dreptului de pensie”, a explicat ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu.

Este important de subliniat că, în cazul în care o persoană optează pentru continuarea activității cu acordul anual al angajatorului până la vârsta de 70 de ani, folosind același contract de muncă sau raport de serviciu, nu poate solicita pensia pentru limită de vârstă. Totuși, conform articolului 19 alineatul (2) din normele de aplicare a legii, prevederile articolului 46 alineatul (2) din lege nu se aplică persoanelor care, după înscrierea la pensie pentru limită de vârstă, continuă să lucreze la vârsta standard de pensionare în baza unui alt contract individual de muncă sau raport de serviciu, chiar și la un alt angajator.

Prin continuarea activității folosind același contract de muncă după îndeplinirea condițiilor de pensionare, fără a cumula pensia cu salariul, asiguratul are dreptul la punctele de stabilitate acordate conform articolului 85 alineatul (3) din Legea nr. 360/2023.